3 minuty Sport

Začátek roku se většinou nese ve znamení ideálního počasí pro zimní sporty. Na kluzištích se rozeznívají dětské hlásky, na sjezdovkách sviští lyžaři a ve stopě přibývá běžkařů. Že vám jsou zimní sporty cizí? Že jste na běžkách nikdy nestáli? Ale no tak! Nikdy není pozdě začít s něčím novým a odvážnému štěstí přeje, tak zkuste letos otestovat svou odvahu na běžkách. Máme pro vás deset tipů, jak v sobě najít motivaci a vyrazit do stopy. 

  1. Jestli umíte na sjezdových lyžích, máte napůl vyhráno, protože běžky jsou přece taky “jenom” lyže. Navíc, uprostřed běžek je ploška, která je ze speciálního materiálu o který se můžete kdykoliv opřít, protože brzdí. A taky odrazit, když budete stoupat do kopce. 
  2. Internet je plný instruktážních videí. Než vyrazíte na běžky, věnujte pár minut teoretické přípravě.
  3. Máte kamaráda, který na běžkách umí? Poproste ho, ať na běžky vyrazí s Vámi a předá vám důležitá moudra.
  4. Nemáte-li kamaráda, který na běžkách umí, můžete využít profesionálního instruktora. Než dostanete řidičák, také jezdíte pod dohledem odborníka.
  5. Neinvestujte do vybavení na běžecké lyžování dříve, než si tento sport vyzkoušíte. Běžky, hůlky i boty si můžete pohodlně půjčit v celé řadě půjčoven v lyžařských střediscích.
  6. Jestli se bojíte, že si natlučete, vezměte si helmu a chrániče. Dobře poslouží klidně i ty, které máte na in-line brusle nebo skateboard. Využijte jakékoliv sportovní ochranné prvky, díky kterým se budete cítit bezpečněji. 
  7. Spoléhejte na stopu. I kdyby vám to nešlo, stopa vás podrží a zejména sjezdy pro vás budou mnohem bezpečnější a zábavnější.
  8. Namotivujte se na výkon. Slibte si za úspěšné započetí běžkařské kariéry nějakou odměnu – třeba svařák, večeři v restauraci, večer ve wellness centru, prostě něco, co vám udělá radost.
  9. Vyrazte do stopy s parťákem, který běžkovat taky neumí. Budete se vzájemně podporovat, radit si a v neposlední řadě zažijete spoustu legrace.
  10. Tip pro odvážné: hecněte se a zaregistrujte se na nějaký závod, ačkoliv jste teprve začátečník. Nezdá se to, ale 10 kilometrů zvládne na běžkách úplně každý.

Hodně štěstí. SKOL!

Sdílení článku