9 minut Sport

Chůze je nejpřirozenější fyzická aktivita, kterou může provozovat téměř každý. Je nenáročná a zároveň je to skvělý způsob, jak do svého života dostat více pohybu. Když budete chodit pravidelně, zlepší se vám fyzická kondice a budete se celkově cítit dobře. Pokud k tomu ještě upravíte jídelníček, půjdou dolů i přebytečná kila. A to se vyplatí.

Začněte s chůzí zlehka

S pravidelnou chůzí můžete začít vlastně kdykoliv. Chůze nic moc nestojí, chce to jen pořídit si dobré boty a také ponožky, protože není nic horšího než puchýře.

Možná někomu přijde chůze k ničemu, ale opak je pravdou. Běh je sice populární a občas to vypadá, že venku běhá skoro každý, ale pokud nejste ve formě či trpíte nadváhou, nemá smysl s vidinou štíhlé postavy hned vystřelit na maratonskou trať. Můžete si dost dobře odrovnat kupříkladu klouby.

Začněte tedy chůzí. Studie navíc prokázaly, že člověk u chůze vydrží déle než u běhu. Je to jednoduché, jestliže u běhání přepálíte začátek, bude vás všechno bolet, nebudete moct popadnout dech, řeknete si: „Hm, běh není pro mě.” A stejně rychle jako začnete, tak taky rychle skončíte. Chůze je prý dokonce účinnější spalovač tuků než běh. Tak obujte tenisky, jděte se projít ven a kochejte se přírodou. Udělejte si z chůze jednoduše denní rituál.

4 000, 6000 nebo 10 000 kroků?

Názory na to, kolik je nutné udělat denně kroků, aby to mělo nějaký vliv na zdraví, se různí. Zcela jistě jste zaznamenali číslo 10 000. Ujít za den 10 000 kroků je skvělý cíl, ale dá se zvládnout ve všední den, pokud nemáte zaměstnání, u kterého jste hodně v pohybu? Jistě, o víkendu 10 000 kroků s přehledem zvládnete, ale ve všední den se ne každému chce po práci ještě vyrazit na „túru“, proto si nelámejte hlavu s tím, že některý den máte méně kroků.

Kde se tedy vzalo těch 10 000 kroků? Byl to především skvělý marketingový tah. V 60. letech jedna japonská společnost začala prodávat krokoměr, který nesl označení „Manpo-kei“, což znamená „10 000 kroků“. Číslo je to pěkně kulaté, ale žádný hlubší význam to tehdy nemělo. I když šlo o údaj „vycucaný z prstu“, ve skutečnosti z toho vzešlo mnoho dobrého. Chůze se začala propagovat jako nenáročný a přirozený pohyb, která má pozitivní vliv na zdraví. Aby tedy chůze nějak ovlivnila kvalitu života, doporučuje se všeobecně ujít alespoň 6 000 kroků v kuse, čemuž odpovídá zhruba hodina svižné chůze. Nicméně i 4 000 kroků najednou zanechává pozitivní výsledky.

Jaké jsou další benefity chůze?

Chůzí se dá samozřejmě zhubnout. Každý pohyb se počítá. Ale aby to s tělem skutečně něco udělalo, je nutné dodržovat určitá pravidla. Co se týče jídla, platí jednoduchá rovnice – výdej musí být vyšší než příjem. Takže chůze ano, ale svižná a zhruba hodinu. Pokud vydržíte a budete chodit alespoň 5x týdně, můžete zhubnout za rok i 12 kilo. Mimo hubnutí má chůze spoustu dalších přínosů, jako je zlepšení psychického stavu, odbourání stresu, únavy, pomáhá snížit projevy úzkosti a deprese, prospívá srdci, snižuje krevní tlak a špatný krevní cholesterol a v neposlední řadě posiluje imunitní systém. Chůze je zkrátka nedoceněný sport se skvělými výsledky, který je vhodný téměř pro všechny. 

Jak jsem začala chodit já

Obvykle venku spíš běhám. Jako dítě školou povinné jsem tento druh sportu nesnášela, ale věkem jsem se naučila, jak to dělat správně a začalo mi to vyhovovat. Jsem ale teplomilný běžec, takže v zimě jedině tělocvična, nebo nic. 

Před pár lety mi Ježíšek pod stromeček přinesl chytré hodinky, které umí počítat kroky a motivují mě k pohybu, když sedím déle než půl hodiny. To je něco pro mě! Navíc mám v telefonu aplikaci, kde se můžu podívat na různé grafy výkonnosti, doporučení atd. A tak jsem se rozhodla s chytrými hodinkami chodit a počítat si kroky.

Nastavila jsem si jako minimální hranici 10 000 kroků na den (ještě jsem neměla načtenou problematiku chůze a číslo 10 000 se mi jednoduše líbilo) a vyhecovala se, že vzdálenost ujdu každý den, abych v aplikaci u položky „kroky“ měla zelené sloupečky, což znamenalo, že mám splněno. Takový druh pohybu se o vánočních svátcích hodí, ještě když v zimě nerada běhám. Každý den jsem chodila stále dál a sledovala v aplikaci zelené sloupečky. Chůze byla takový můj záchytný bod v době, kdy přišla pandemie covid-19 a nikdo nevěděl, co se bude dít. Pracovali jsme z domova a pohybu bylo k uzoufání málo. Vždy v půl páté odpoledne jsem zaklapla počítač a vyrazila ven. Ať pršelo, sněžilo, prostě jsem šla. Denně jsem tak ušla 8 kilometrů.

Musím říct, že jsem si zlepšila fyzičku, bylo mi dobře i po psychické stránce, lépe jsem spala a jako bonus jsem pořádně poznala pražskou čtvrť, ve které už pár let bydlím. Prošla jsem si ji křížem krážem. S přáteli jsme často podnikali zhruba dvaceti až třicetikilometrové celodenní túry v přírodě. Také jsem měla skvěle natrénováno na Brdskou 50, kterou jsem bez velkých obtíží zvládla. Když si to tak shrnu, považuji dobu covidu v souvislosti s tím, jak jsem byla aktivní a nehřešila jsem s jídlem ani s alkoholem, pro mě za velmi přínosnou.

Jak dál?

Vydržela jsem takhle chodit denně asi tři čtvrtě roku. S úpravou jídelníčku a zařazením nějakého toho posilování doma jsem zhubla 6 kilo. Cítila jsem se skvěle i přesto, že díky covidu byla vlastně jediná zábava možnost jít ven, a to ještě za určitých podmínek. Když se začala proticovidová opatření uvolňovat a všechno se pomalu vracelo do normálu, zvolila jsem volnější režim, až jsem ztratila disciplínu úplně i co se stravování týče. Ačkoliv jsem se vrátila ke cvičení v tělocvičně velmi pozvolně, tak to nebylo ono. Začala jsem tedy zase běhat, ale nepravidelně. Do toho jsem si zranila kotník, který mě při běhu zlobí. Při chůzi naštěstí ne, a tak zase začínám od začátku. Mým cílem je sice stále ujít 10 000 kroků za den, abych měla v hodinkách zelený sloupeček, ale zároveň chci každý den odpoledne po práci zvládnout alespoň 6 000 kroků v kuse. Není jednoduché dostat se zpátky do určitého režimu, ale když si vzpomenu, jaké jsem měla výsledky, musím do toho zase šlápnout.

Šlápněte do toho se mnou – moje tipy, jak krokovat

  • Pořiďte si chytré hodinky, fitness náramek nebo si do mobilu nainstalujte krokoměr. Překonávání sebe sama je pro mě leckdy nejlepší motivace.
  • Když jedete do práce nebo z práce, projděte se na vzdálenější zastávku, než obvykle nastupujete, nebo vystupte o zastávku dřív.
  • Pokud máte tu možnost, běžte se o polední pauze projít ven nebo si najděte vzdálenější restauraci, než do které jste zvyklí chodit na oběd.
  • Nepoužívejte výtah a choďte více po schodech.
  • Poslouchejte při chůzi hudbu. Mně se osvědčily podcasty, do kterých se zaposlouchám a ani nevím, jak rychle mi cesta pěšky uteče.

Inspirace: 6000kroku.cz

Sdílení článku