4 minuty Zdraví a prevence

Říká se, že Vánoce jsou svátky klidu a míru. Všichni ale víme, jaká je realita. Představa, že si dáte nohy nahoru, zachumláte se do deky a se svařákem v ruce se budete dívat na pohádky je na míle vzdálená tomu, co se skutečně odehrává.

Jak si o Vánocích udržet zdravý rozum?

Vánoční shon začíná dávno předtím, než otevřete první políčko s čokoládou v adventním kalendáři. Dárky se samy nevymyslí, ani nenakoupí. A tady začíná první neplecha, která se často podepisuje na duševním zdraví mnoha lidí. Do mysli se nám začnou vkrádat otázky jako: Mám dost peněz na dárky? Komu mám dát dárek? Bude se můj dárek líbit? Je můj dárek dost drahý? A takhle bychom mohli pokračovat donekonečna.

Takové a podobné otázky trápí celou řadu lidí. Bodem číslo jedna na vaší cestě k psychické pohodě během Vánoc je uvědomit si, že dárky nejsou povinnost. To, že vám někdo koupí drahý dárek neznamená, že vy mu musíte koupit taky drahý dárek. Dokonce mu nemusíte koupit žádný, když nechcete. 

To samé platí i o uklízení, vaření a pečení. Neberte návštěvy jako inspektory čistoty, food kritiky a znalce všech odrůd kvalitních vín z oblasti od Dolních Pavlovic po Mikulov. Nabídněte návštěvám takový servis, na jaký máte čas a chuť. Co si budeme povídat, žádná návštěva ještě na Vánoce neumřela ani na hlad ani na žízeň. 

Jak se tedy o Vánocích nepřež… nepřejíst?

Nejde jen o psychickou tenzi, kterou můžeme o Vánocích pociťovat. Maratony pojídání vosích hnízd, vanilkových rohlíčků, čokoládek z vánočního stromečku, řízečků, bramborového salátu a dalších tučných či sladkých jídel, vytvářejí ve spojitosti s alkoholem začarovaný kruh a člověku na zdraví moc nepřidají. 

Co pokud možno nenáročného (na aktivitu) a nenásilného (Vánoce si chcete užít) můžete dělat, abyste se po svátcích necítili jako plněný knedlík? Na to vám odpoví VZPruha se svým seznamem deseti dobře míněných rad, které z vašich Vánoc udělají procházku růžovou zahradou.

  1. Dodržujte pitný režim. Po každé sklence alkoholu se nezapomeňte napít vody, i kdyby jenom trochu.
  2. Každý den věnujte hodinku procházce, hezky vám slehne a budete se cítit mnohem čerstvější.
  3. Rozvrhněte si návštěvy tak, abyste měli i dostatek času na sebe.
  4. Není nic špatného na tom říct: “Ne, děkuji,” když je vám nabízeno jídlo nebo pití, na které nemáte chuť. Nemusíte neustále něco konzumovat jenom proto, abyste neurazili hostitele.
  5. Jezte jen když máte hlad. Jídlo, které máte před sebou na stole, bude na stole i za hodinu. Nejezte jenom proto, že je všude kolem vás něco dobrého.
  6. Když víte, že vás odpoledne čeká návštěva, dejte si k obědu něco malého, třeba polévku, abyste se odpoledne nepřejedli.
  7. Pokud máte chuť na cukroví, nandejte si pár kousků na talířek. Jakmile nemáte mlsy neustále po ruce, tak jich tolik nesníte.
  8. Zkuste dodržovat ve stravování alespoň minimální pravidelnost. Když budete pořád uzobávat, nikdy nebudete sytí.
  9. Netláskejte “páté přes deváté” a dodržujte mezi jídly i alkoholickými nápoji pauzy, aby mělo vaše tělo dostatek času se s tím vyrovnat.
  10. Přejezte se bramborovým salátem už před Vánoci - na Vánoce už na něj nebudete mít chuť.
Sdílení článku