9 minut Zdraví a prevence

O menstruaci a menopauze bylo v časopisech pro ženy a na webu napsáno už tolik informací a „zaručených“ návodů, že cokoliv dalšího je jen pouhým opakováním již napsaného. Přesto má toto téma ve společnosti stále jakési stigma. Obecně platí, že menstruační cyklus zdravé ženy má 28 dnů a menstruace trvá průměrně 5 dnů. Právě proto připadá Mezinárodní den menstruace každoročně na 28. 5.

Mými kurzy hormonální jógové terapie prošly stovky žen a vyslechla jsem si tolik příběhů, že by vydaly na knihu. Nejsou to vždy veselé příběhy, ale mají něco společného a tím je neskutečná síla, odhodlání a vůle žen. Jako červená nitka se jimi protkává jeden velmi důležitý aspekt, na který se zaměřím.

Všichni máme ponětí o menstruačním cyklu, ale málokdo tuší, o jak jemný vnitřní systém se jedná. Hormonální osu řídí hypofýza, která produkuje hormon FSH (folikuly stimulující hormon) a LH (luteinizační hormon). Tyto hormony vyvolávají dozrávání folikuly (folikula je „měchýřek“ obsahující vajíčko) a ovulaci a zároveň působí na hladinu estrogenu v ženském těle. V jednotlivých fázích cyklu dochází ke zvyšování a snižování hladin těchto hormonů, ke kterým se ještě přidává hormon progesteron. Symbióza hladin všech výše uvedených hormonů dává do pohybu jednotlivé fáze cyklu a řídí menstruaci.

Proč tolik žen trápí menstruační problémy?

Řada žen určitě slyšela, že pokud chtějí vědět, jak bude probíhat jejich menstruace, porod či menopauza, mají se zeptat své maminky. Opravdu je zde velmi blízká podobnost. Dnešní dívky a ženy však mají rozličné problémy s menstruací, menopauzou a početím, i přesto, že jejich maminky tyto problémy netrápily. Některé dívky a ženy mají během menstruace takové bolesti a silné krvácení, že jim i běžné činnosti, jako školní docházka či pracovní povinnosti, činí potíže.

Můžete namítnout, že dnes žijeme v jiném prostředí, že strava není stejně kvalitní jako před lety, ovzduší je více znečištěné nebo že v pitné vodě zůstává zbytkové množství hormonální antikoncepce, protože čističky odpadních vod nejsou schopny tyto hormony zcela odstranit. Najít můžete spousty důvodů.

Psychikou to začíná i končí

Řekla bych, že na menstruaci má vliv téměř cokoliv, od stravy, spánku, přes pohyb, sedavý způsob života, až po to, jak to s menstruací měla právě vaše maminka. Pokud bych však měla vybrat ten nejsilnější a zároveň nejméně nápadný vliv, pak je to psychika. Psychika dle mého ovlivňuje menstruaci mnohem více než všechny výše uvedené aspekty. A netýká se to samozřejmě jen menstruace, můžeme k ní přiřadit také početí, menopauzu, cysty a myomy.

Ženy se snaží najít cokoliv, co by jim s jejich problémem pomohlo. Chodí na akupunkturu, tradiční čínskou medicínu, kineziologii, cvičí pánevní dno, dávkují si energetické tinktury, užívají homeopatika, stravují se jen bio, pravidelně cvičí a snaží se být hlavně pozitivní.

Jenže v tom osobně vidím kámen úrazu. Najednou se ocitnou v bludném kruhu, který se začíná uzavírat. Daná věc funguje většinou krátkodobě a pokud se v průběhu objeví problém, tak tuto metodu opouští a hledají další a další. Hledání a zkoušení nových „zaručených“ přístupů je většinou prokládáno zklamáním, že metoda není stoprocentně funkční a tu a tam se problém znovu vynoří. Tato zklamání pak ženy přesvědčují o tom, že je s nimi něco špatně. Jsou bezradné a zoufalé. Psychika se začíná hroutit, ať se snaží myslet pozitivně, jak jen to jde. Než o pozitivním naladění můžeme mluvit spíše o křečovité snaze vykřesat jiskřičku pozitivního myšlení.

Psychika a rozkolísaná menstruace

Asi každá žena zažila situaci, kdy začala lehce krvácet mimo cyklus, dostala menstruaci dříve či se zpožděním, měla menstruaci silnější než obvykle. Pokud bychom se podívali o pár měsíců zpět, pak bychom s největší pravděpodobností zjistili, že těmto výkyvům předcházely nějaké nestandardní situace. Ať již se jedná o problémy rodinné, pracovní, finanční, nemoci či jiné stresové záležitosti. V mysli se odehraje něco negativního a na těle se toto rozkolísání projeví se zpožděním. Pokud žena neužívá hormonální substituci, tento nesoulad se projeví i v rámci menstruace.

A právě menstruační cyklus se svou velmi jemnou hormonální rovnováhou na tyto okolnosti reaguje. Ne nadarmo se říká, že menstruační cyklus ženy ukazuje na její vnitřní zdraví a rovnováhu. Hormony jsou velmi citlivé na stres a nepohodu člověka. Ženy, které jsou dobře naladěné, spokojené samy se sebou i s partnerem, práce jim přináší radost a seberealizaci, mají přátelské rodinné vztahy, přijímají svou menstruaci jako znak svého ženství a zdraví. U těchto žen málokdy najdete problémy s menstruací.

Jak však pomoci ženám, které se nachází v bludném kruhu hledání „zázračné lahvičky“, jež jim pomůže s problémovou menstruací či s početím? Zklamu vás, žádná taková lahvička neexistuje. Jsou to vše jen berličky. Tu „zázračnou lahvičku“ máme každá v sobě. V první řadě si musíme uvědomit, že cokoliv, co přichází zvenčí, je jen dočasné, a pokud chceme cokoliv dlouhodobě změnit, musí to přijít zevnitř. Lidské tělo je geniální. A tím, že menstruace není v pořádku, nám dává jasně najevo, že jsme ve vnitřní nepohodě. Tyto signály těla jsou důležitými zprávami pro nás a je jen na nás, zda je vyslechneme, nebo je „přebijeme“ například hormonální antikoncepcí.

Zázraky se dějí

Jakmile se psychika zklidní, zklidní se i projevy těla. Nejtěžší je věci nechat prostě jen tak být. Čím větší tlak a sílu vytváříte, tím větší tlak a síla se vrací. A pokud má něco volně plynout, třeba právě menstruace, pak je potřeba uvolnit tlak, sevření a urputnost. Jakmile zmizí extrémní soustředění na „problém“ s menstruací či početím, pak nastává ten správný okamžik, aby tělo udělalo, co umí. Zklidní se po vzoru zklidněné mysli, uvolní se a nastaví v těle rovnováhu.

Vrátím se na začátek k příběhům žen. Ženy, které měly velmi silné menstruace, protože si v životě nedovolily odpočinout, si uvědomí, že tohle všechno nemusí. Že mají právo věnovat čas samy sobě a více odpočívat. Požádat rodinu o výpomoc či hlídání a mít čas i pro sebe a své koníčky. Jakmile se zklidní a uvolní, pak i jejich menstruace není dravá, silná a úporná. Je klidnější a mírnější. Tak jak se změní žena, tak se změní i její menstruace.

Ženy, které dle lékařů nemohly otěhotnět, mají pozitivní těhotenské testy poté, co se přestěhovaly, změnily zaměstnání, partnera, pořídily si psa. Přenesly pozornost z do té doby jediného cíle mít dítě na stěhování, novou práci či jiné záležitosti. Prostě si uvědomily, že své tělo ovládnout nemohou a že i kdyby strávily celý svůj další život přemýšlením nad tím, co ještě dalšího udělat pro to, aby byly těhotné, tak to prostě nevymyslí a neovlivní. Život se naplánovat nedá, a to je na něm právě to krásné. A jaký je nejhezčí příběh, který jsem vyslechla? Zjištěné těhotenství poté, co si manželský pár přivezl domů adoptované miminko.

Sdílení článku