3 minuty Jídelníčky

Jídelníček je sestaven pro jednu osobu, a to s množstvím energie 7000 kJ (1666 kcal) a s poměrem makroživin:

  • 52 % sacharidy
  • 20 % bílkoviny
  • 28 % tuky

Pokud budete chtít jídelníček využít pro celou rodinu, jednoduše si přepočítejte množství.

Jídelníček mohou využít osoby s onemocněním diabetes II. typu. Jsou zde preferovány potraviny s nízkým glykemickým indexem. Občas je záměrně vložena i nějaká „nezdravá“ potravina (např. uzené maso, sádlo), a to v případě, že je nezdravá potravina správně zakomponovaná do denního příjmu.


Domácí pohankový chléb

Dalším tématem dnešní stravy je pečivo. Pro zpestření při výběru různých druhů pečiva představujeme recept na domácí chléb s pohankou. 

Jak na to?

Recept je na jednu dávku pohankového chleba - 1 835 gramů.

  1. Uvařte pohanku. 

  2. Ve vlažné vodě rozmíchejte droždí a žitnou mouku. Nechte chvilku kvásek odpočinout, aby nabyl. 

  3. Odvažte si 500 g uvařené vychladlé pohanky a rozmixujte ji spolu se lněným semínkem, kmínem a koriandrem. Vmíchejte do těsta spolu se solí, vodou a hladkou moukou. 

  4. Vypracujte vláčné těsto, které se mírně lepí na prsty. Mísu s těstem přikryjte utěrkou a nechte v teple kynout. 

  5. Cca po půl hodině těsto promíchejte vařečkou, teď už by se mělo pěkně odlepovat od stěny mísy. Opět necháme vykynout.

  6. Připravte si ošatky, vysypejte je moukou. Potřetí těsto prohnětete a rozdělte na dvě části. Na vále pořádně posypaném hladkou moukou uhnětete bochánky, které vložíte do ošatek a zase necháte vykynout. 

  7. Zapněte troubu na 250 °C a dovnitř vložte plech, na kterém budete péct chléb.

  8. Do předehřáté trouby vložte na dno kastrůlek s vodou (pokud nemáte program na pečení s párou).

  9. Vyjmeme z trouby horký plech a vyklopte na něj oba bochníky z ošatek, rychle vložte do trouby a pečte asi 10 minut. Pak teplotu snižte na 180 °C. Pečte asi 40 minut, pak plech s upečenými chleby vyndejte z trouby a chleby přeneste na mřížku, aby při chladnutí proudil vzduch i zespoda

Proč zrovna pohanka? 

  • velmi prospěšná lidskému organismu a měla by patřit ke stálicím našeho jídelníčku
  • její typické aroma se v upečeném chlebu ztratí
  • obsahuje rutin, který podporuje vstřebávání vitaminu C a zpevňuje stěny cév

Přílohy ke stažení

Sdílení článku