4 minuty Zdraví a prevence

Ne, nejde o to stát se americkou hvězdnou zpěvačkou Pink ani vyrazit znovu do kina na film Barbie. Využíváme průhledného můstku k uvedení tématu, které je zdravotní a tudíž důležité. I v tomto roce totiž všichni máme možnost připojit se k tzv. Růžovému říjnu. Tedy připomenout si důležitost prohlídek, které včas odhalí rakovinu prsu. Na mamografická vyšetření chodí podle organizace Loono, která Růžový říjen tradičně organizuje, jen 60 % žen. Mělo by to však být 100 %, protože pak můžeme snáze nemoci předejít.

Rakovina prsu je zhoubné onemocnění, které se vyvíjí, když buňky v prsou začnou nekontrolovatelně růst. Může se šířit do okolních tkání nebo se vzdáleně metastázovat do jiných částí těla. Přestože je rakovina prsu častější u žen, onemocnět touto nemocí mohou i muži, i když v mnohem menším měřítku.

Síla genetiky

Pokud se vyskytla rakovina prsu ve vaší rodině nebo jste nositelem specifických genetických mutací (například BRCA1 nebo BRCA2, přičemž BRCA je zkratkou pro rakovinu prsu v angličtině, tj. breast cancer), měli byste se poradit s genetikem. Genetické testování může pomoci identifikovat zvýšené riziko a lékaři pak snadněji nastaví preventivní opatření.

Známý je případ herečky Angeliny Jolie, která je nositelkou chybného genu BRCA1 a stala se vzorem pro mnoho žen, když si nechala z preventivních důvodů odstranit prsa i vaječníky. Pravděpodobnost onemocnění v jejím případě byla údajně téměř 90 %.

Jak se o sebe starat?

Přestože se v rodinné anamnéze rakovina prsu nevyskytuje, je třeba věnovat se prevenci. K denní rutině by mělo patřit samovyšetření prsou, které může odhalit podezřelou nesrovnalost pod kůží. Organizace Loono zveřejnila videonávod, jak samovyšetření provádět správně. Na webu VZP najdete také detailní popis, jehož aplikace může odhalit nestandardní útvary či změny na prsou. Vše je vhodné konzultovat s ošetřujícím doktorem.

Překvapivě významnou roli v prevenci rakoviny prsu hraje strava. Výzkum, který se svým týmem realizoval na vzorku 49 tisíc žen americký onkolog a výzkumník Rowan Chlebowski, potvrdil, že pokud pacientky ve věku 50–79 let upravily svůj jídelníček a omezily tuk, zvýšily se jejich šance na přežití onkologického onemocnění o 21 %.

Vhodná je konzumace ovoce, zeleniny, celozrnných produktů a omezení příjmu potravin s vysokým obsahem tuku a cukru. Buňky pak chrání před poškozením antioxidanty obsažené v ovoci a zelenině. Je však vhodné doporučit nejen zdravé stravování, ale obecně – vést zdravý životní styl.

Osvětu o rakovině prsu je možné podpořit v říjnu stylově – obléci se do růžové a přispět na některý z projektů, který společnost Loono organizuje.

Co nabízí VZP?

Všeobecná zdravotní pojišťovna nabízí všem dospělým nad 18 let jednorázový příspěvek 500 Kč na ultrazvukové vyšetření (sonografii) prsou s doporučením od lékaře. Nad 45 let je mamografické vyšetření jednou za 2 roky zdarma. Seznam akreditovaných mamografických center najdete zde.

Věnujte se prevenci, podpořte svou aktivitou Růžový říjen a zůstaňte zdraví.

Sdílení článku