17 minut Zdraví a prevence

Detox? Tohle slovo do své konverzace, především na začátku jara, zařazuje stále více lidí. Někdo si naplánuje detox bylinkový, očistný nebo digitální či mentální.

Detox neboli hezky česky „odstranění nežádoucích či jedovatých látek“ je v současném uspěchaném, průmyslově zpracovaným jídlem přecpaném světě s 24hodinovým online připojením potřebný více než kdykoliv jindy.

Pojďme se podívat, jak můžeme jednoduše a nenásilně odstranit z těla nežádoucí látky a pomoci mu s jarním rozjezdem.

Jarní zelené lupení pro naše zdraví

Podíváme se na první jarní krásky, které jsou dostupné všem a po zimním období budou vítaným zpestřením našeho jídelníčku.

Bršlice kozí noha

Bršlice kozí noha je noční můrou zahrádkářů, kteří ji považují za urputný plevel. Bršlice skutečně roste všude a těžko se jí zbavuje. Ovšem do velikonoční nádivky či jarního smoothie je výborná.

Já osobně ji přidávám ke špenátu asi třetinovým dílem a ve velikonoční hlavičce prostě chybět nemůže. Bršlici mám ráda pro její brzký růst a jemnost lístků. Je chuťově neutrální, a proto se dá bez problémů kombinovat s jiným lupením. Bršlice je zdrojem vitaminu C, vápníku, hořčíku a železa.

Kopřiva dvoudomá

Kopřiva je krásný plevel, který sbíráme ideálně od března do dubna. Jednou jsem slyšela názor, že kdyby lidé věděli, jak je kopřiva léčivá, tak by ji začali pěstovat. Kopřiva je léčivá celá, tedy nejen listy a semínka, ale i stonek. Mladé lístky kopřiv jím pravidelně na jaře. V této době (v půlce března) ještě nemají ostré řezavé výstupky, které by nám vadily. Lístky jsou velmi chutné a svěží. Pokud později konzumujeme již starší lístky, pak se dají ostré výstupky velmi jednoduše odstranit, aby nám nevadily. Utrhneme lístky a chytneme je za konce, kterými přirůstají ke stonku. Otočíme špičkami listů dolů a druhou rukou po listech přejedeme směrem dolů. Listy také můžeme sbalit do klubíčka. Obě tyto metody zajistí, že ústa neporaní ostré výstupky. 

Kopřiva je naše nejlepší léčivka na pročištění krve a krvetvorbu. Má dobrý vliv na snížení obsahu cukru v krvi. Je velmi vhodná na jarní kúry. Je známá svými protizánětlivými účinky a schopností zvýšit produkci moči, čímž dochází k odstranění kyseliny močové.

Pojídání lístků kopřivy na jaře nám pomůže s překonáním jarní únavy a vyčerpanosti právě díky množství železa, které kopřiva obsahuje. Dalšími cennými látkami jsou vitamin C, B2 a K, draslík a kyselina panthotenová, která pomáhá při posilování celkové obranyschopnosti.

Pokud je pro vás pojídání čerstvých lístků nepříjemné, můžete zkusit kopřivový čaj. Připravíte jej jak z čerstvých listů, tak těch nasušených. Jednu vrchovatě naplněnou lžíci spaříme ¼ litrem vody a necháme krátce vylouhovat. U čerstvých lístků jich dáme pár do hrnku a opět spaříme.

Medvědí česnek

Rostlinka získala svůj název podle toho, že ji po probuzení ze zimního spánku vyhledávali medvědi. Údajně proto, aby si jí pročistili a vydezinfikovali si trávicí trakt po zimě. Kdo ví, co je na tom pravdy. Pravdou však je, že nezařadit medvědí česnek na jarní talíř by byla velká chyba.

Můžeme ho sbírat v listnatých lesích, kde vytváří po zimě zelené pokrývky. Vzhledem k tomu, že jsou listy podobné jedovaté konvalince, musíme si být vždy jisti, že se jedná skutečně o medvědí česnek. Nápovědou může být rozemnutí listů mezi prsty. Pokud ucítíme nezaměnitelnou vůni česneku, držíme v rukou opravdu medvědí česnek.

Lístky jsou velmi jemné a křehké, proto doporučuji na sběr košík. Osobně medvědí česnek sbíraný na čistém místě neumývám. Doma část přidám do špenátu a z části udělám pesto, které uchovávám v lednici. Listy nejsou vhodné na sušení. Zamražení je na uvážení, ale doporučuji ho jen pro případnou kombinaci se špenátem, protože mražením se mění konzistence i barva.

Domácí pesto z medvědího česneku

Pesto připravuji takto: listy nakrájím nahrubo a vložím do elektrického sekáčku. Rozmixuji, přiliji olivový olej a přidám sůl dle chuti. Znovu promixuji, až se vytvoří pasta odpovídající struktuře pesta. Stěrkou jej přenesu do vyvařené skleničky a upěchuji. Nahoru naliju vrstvu olivového oleje, aby bylo všechno pesto pod vrstvou oleje. Někdy ještě zasypu hrubozrnnou solí, ale není to nutné. Uzavřu a uložím do ledničky, kde vydrží opravdu dlouho, jen jej musím odebírat čistou lžící, aby se nezkazilo. Používám na špagety aglio olio, do špenátu, pomazánek i do vývarů.

Benefity medvědího česneku jsou především vitaminy A, B, C, dále zinek, hořčík, železo a vápník.

Pampeliška

Sbíráme a konzumujeme mladé lístky pampelišky, protože jsou jemné a nejsou tak hořké jako ty velké. Dva tři mladé lístky každý den působí skvěle na trávení a regulují činnost žlučníku a jater. Můžeme je přidat i do jarních salátů společně se sedmikráskou, která salát oživí i barevně.

Listy pampelišky vždy sbíráme před květem. Kořeny zase sbíráme na jaře a na podzim, kdy se do nich stahuje síla rostliny.

Kořen pampelišky obsahuje inulin. Jedná se o rozpustnou vlákninu, kterou najdeme například i u kořene čekanky. Inulin podporuje růst prospěšných bakterií ve střevech. Kořen pampelišky tonizuje játra, žlučník, slezinu a slinivku. Působí močopudně a pomáhá vylučovat z těla toxiny. Pokud se léčíte s onemocněním jater, je před začátkem užívání nutná konzultace s lékařem.

Tolik tedy k několika nejznámějším jarním rostlinkám, které můžeme na jaře zařadit do svého jídelníčku. Pokud dáváte raději přednost doma naklíčeným semenům, která můžete mít stále při ruce, pak doporučuji článek o klíčení od Radomíry Niko.

Od lupení k tělu aneb vyběhni ven

Tělu jsme dodali díky divokému lupení první jarní vzpruhu, navíc při sběru rostlinek jsme se dostali na čerstvý vzduch, který začíná vonět jarem. Pohybem rozproudíme krevní oběh, zvýšíme přísun kyslíku nejen do plic, ale do celého těla, a hezky protáhneme svaly, šlachy a vazy. Po zimě tělo baží po slunečních paprscích a svěžím jarním vánku, který čechrá naše plicní sklípky.

Pohyb a pobyt na čerstvém vzduchu může být další detoxikační technikou, kterou si dopřejeme. Přivedení kyslíku do plic a tkání zlepší cirkulaci a zintenzivní proces odstraňování odpadních produktů z těla. Horko a rozšíření krevních cév umožní pocení, díky kterému jsou toxiny vyplavovány z těla skrze pokožku. Rychlejší a hlubší dech podpoří vylučování toxinů plícemi.

Plíce můžeme podpořit také jógovými dechovými technikami. Pro začátečníky bych doporučovala velmi jednoduchou metodu prodlouženého výdechu. Zkuste si spočítat, na kolik se nadechujete a vydechujete. Když píšu „na kolik“ mám na mysli, že při nádechu začnete v duchu pomalu počítat a při výdechu také. Tím zjistíte, že máte nádech například na pět a výdech také na pět. Nyní tedy znáte svůj dechový rozsah.

Posaďte se do pozice s rovnými zády, můžete zavřít oči a začněte se nadechovat na stejnou dobu a zkuste prodloužit výdech na šest či sedm. Dopřejte si alespoň deset dechových kol. Aktivujete své plíce a díky prodlouženému výdechu i parasympatikus, který má na starosti zklidnění a uvolnění.

Voda je život

Při zahřívání těla a zvýšené tělesné zátěži je nezbytné doplňování tekutin. Tělo musí být dostatečně hydratováno, aby plnilo své funkce a bylo schopno odplavovat z těla toxiny a udržet detoxikační orgány v optimálním stavu. Přefiltrovaná voda je nejlepší, perlivé i sladké nápoje nejsou vhodné. V jarním období se nedoporučuje konzumace chlazených či studených nápojů a pokrmů.

Bez barviv prosím

Všem je jasné, že do jarního detoxu nemohou patřit žádné vysoce zpracované potraviny plné konzervačních látek či barviv, o kterých si můžete více přečíst v článku zde. Nejen tělo a plíce, ale i kůže absorbuje jakékoliv chemikálie, proto se poohlédněte po přírodní kosmetice a dopřejte si solný peeling.

Sůl nad zlato

Pokožku pravidelně kartáčujte či pomocí peelingové masáže prohřívejte. Tím se budou lépe odplavovat toxiny a zvýšíte proudění lymfy. Já používám velmi jednoduchý peeling epsomskou solí. Osprchované tělo masíruji epsomskou solí a poté znovu osprchuji. Epsomská sůl je mimo jiné výtečná na únavu svalů, odbourává stres díky působení na nervovou soustavu a zmírňuje otoky nohou. Pokud jste si naložili na túře či prací na zahrádce více, než je zdrávo, pak si večer napusťte teplou vanu, přidejte přibližně dvě hrsti epsomské soli a vydržte v lázni kolem dvaceti minut. Epsomská sůl je výjimečná díky vysokému obsahu přírodní formy hořčíku a síranu.

Odlehčený den

Zkuste si na jeden den naplánovat odlehčený den pro vaše trávení. Ráno si můžete na zasycení připravit teplou kaši, která vám dodá energii. Na svačinku si můžete dát jakýkoliv kousek ovoce pro doplnění energie a cukrů. Oběd i večeře může být kombinací zeleninového salátu s čerstvým sýrem či quinoou a na večeři si můžete upéct zeleninovou směs.

Pečená zeleninová směs

Já ji peču takto: připravím si mrkev, řepu, batáty a malé brambory. Vše nakrájím na kousky podobné velikosti, jen mrkev a batáty krájím na dvojnásobnou velikost, protože jsou jemnější a pečou se rychleji. Dám do velké mísy, zaliju olivovým olejem a přidám směs koření, buď provensálskou směs, směs na pečené brambory nebo jen posypu solí s rozmarýnem. Vše promíchám a vysypu na plech vyložený pečicím papírem. Peču v předehřáté troubě na cca 180 °C do změknutí. Nejdéle trvá změknutí řepě. Během pečení několikrát obrátím. Poté podávám jen tak nebo s dipem ze zakysané smetany s čerstvým koprem a solí nebo na zeleninu natrhám čerstvý sýr. Během dne pijeme čistou vodu nebo bylinkové čaje či smoothie.

Šestnáctihodinový půst

Další možností je občas zařadit tzv. šestnáctihodinový půst. Znamená to, že všechno denní jídlo sníme během osmi hodin. Vyzkoušela jsem interval, kdy jsem jedla pouze od 10 hodin do 18 hodin a zvládla jsem to bez problémů i bez pocitu hladu. Pravdou je, že jsem tento půst měla jen jedenkrát za měsíc, ale i tak jsem cítila, že tělu tato „vítaná“ pauza od celodenního přísunu jídla prospěla.

Digitální a mentální detox

Na závěr se pojďme podívat na nežádoucí látky, které opravdu k životu nepotřebujeme, ale dopřáváme si je měrou vrchovatou.

Digitální detox. Poslední dobou na nás tohle slovní spojení útočí ze všech stran. Jenže žijeme v digitální době, vše probíhá online a my máme podprahově obavu z toho, že kdybychom se během vteřiny nepodívali na příchozí zprávu či e-mail, tak budeme navždy ztraceni v informačním propasti a vyčleněni ze sociálních skupin. Obzvláště pokud v dostatečné rychlosti nepřilepíme na právě vyvěšený příspěvek alespoň palec nahoru, srdíčko nebo duchapřítomný komentář. 

Virtuální svět vs. skutečný život

Opravdu ale tohle vše potřebujeme? Opravdu potřebujeme hltat stovky nových zpráv, sjíždět další nové reels či příběhy? Je na to náš mozek připravený? Máme kapacitu tohle vše vnímat a být pak dostatečně pozorní a koncentrovaní na skutečně důležité věci? 

Otázek mnoho, odpovědět si musí každý sám za sebe. Já vám jen můžu říct, že neustálá kontrola mobilu je prokletí pro krční páteř, šíjové svaly, svaly předloktí, zápěstní kůstky a o hlavním kloubu palce ani nemluvě.

Všechny virtuální sociální skupiny mají jediný úkol a tím je udržet nás u obrazovky co nejdéle a přimět nás klikat na další a další obsah. Tyhle „králičí nory“, jak se tento princip nazývá, jsou neuvěřitelně lákavé a propracované. Že by jejich touhou bylo vzdělávat nás a posunovat naši mentální úroveň dále? Kdepak, jediným cílem je příjem peněz z reklam. A záleží jen na nás, zda se necháme lapit do tohoto křeččího závodu v nekonečném kolečku nebo z něj vystoupíme a „ušetřený“ čas budeme věnovat například sami sobě.

Živý a mrtvý čas

Čas strávený sám se sebou může mít spoustu podob, barev, vůní i tónů. Můžete se procházet, běhat, povídat si s přáteli, vařit jídlo, péct buchty, malovat, hrát na klavír, rýpat se v hlíně, hladit kočku nebo jen tak sedět a nemyslet na nic, jak se říká u nás na Moravě „hledět do blba“. Moderně se tomu říká mentální detox.

Vím, že víte, stejně jako já, že čas strávený vším předchozím je čas kvalitní, živý a plný vzpomínek. Čas strávený s očima přilepenýma na obrazovku je čas mrtvý a ztracený. Kolik máte vy, já, my všichni v životě času na to, abychom jej mohli položit na oltář sledování nicneříkajících videí či komentářů na sociálních sítí? Odpovědět si musí každý sám, stejně jako rozhodnout se pro změnu a začít se svým životem dělat něco, co mu bude prospívat.

Přeji vám krásný začátek jara, plný pohybu, vůní a barev.

Sdílení článku