6 minut Zdraví a prevence

Na 14. června připadá Světový den dárců krve, který má zvýšit povědomí o potřebě zdravé, bezpečné krve a také poděkovat dobrovolným dárcům. V tento den se narodil držitel Nobelovy ceny Karl Landsteiner, který objevil Rh faktor v krvi. Stát se pravidelným bezpříspěvkovým dárcem krve je jednoduchý a nezištný krok, kterým lze podpořit zdravotní systém a zachránit životy. Darovat krev, plazmu a krevní destičky může každý zdravý člověk, muž či žena ve věku 18–65 let, který váží minimálně 50 kg. Krev můžete darovat téměř v každém okresním městě v České republice nebo kdekoliv na území Evropské unie.

Nemocnice stále bijí na poplach, protože nemají dostatek dárců krve. Dle dostupných informací Českého červeného kříže jich u nás chybí minimálně 60 000. Krev může přitom darovat skoro každý zdravý člověk ve věku 18-65 let. Já daruji už 3. rokem.

S myšlenkou, že bych darovala krev, jsem si pohrávala delší dobu. Na vysoké škole jsem byla párkrát darovat krevní plazmu, jenže při jednom odběru se mi udělalo dost zle, a tím mě jakékoliv další myšlenky na darování plazmy či krve rychle přešly. Rozhoupala jsem se až v září roku 2020. Byla jsem v tu chvíli venku s kamarádkou a padla řeč právě na darování krve. Ona je pravidelným dárcem a lanařila mě, ať jdeme příště darovat krev společně. A tak jsem si řekla, proč ne, aspoň budu mít podporu. Domluvily jsme si termín, a tím pro mě začala dárcovská éra.

Příprava na odběr

Když jdete darovat poprvé, musíte si na celý odběr vyhradit trochu více času, protože jako prvodárce absolvujete více vyšetření. Nicméně příprava na odběr je stejná jak u těch, co jdou poprvé, tak i u těch, co chodí pravidelně. Před odběrem je nutné dodržovat následující: nejíst tučné, nepřehánět to se sladkým, nepít alkohol, nekouřit, ale hodně pít čistou vodu nebo neslazený čaj. Pokud se toto nedodrží, část laboratorních hodnot by byla těmito prohřešky ovlivněna. Já si večer před odběrem dávám suchý rohlík a čaj, tím se nedá nic zkazit. A nějaký čas před odběrem i po něm doplňuji železo ve formě tablet. Den před odběrem by se také měla omezit fyzická aktivita. 

Jak probíhá odběr

Doma před odchodem do odběrového centra se lze lehce nasnídat. Po příchodu se nahlásíte na recepci, vyplníte podrobný dotazník o anamnéze (důležité je nic nezamlčet) a podrobíte se nezbytnému vyšetření krve. Prvodárcům se kontroluje i moč, u pravidelných dárců už ne. Lékař vám při konzultaci ještě změří tlak. Pokud jste vhodní dárci, odeberete se zpět do čekárny, kde je k dispozici svačinka zdarma. Vzhledem k tomu, že na odběrových místech není takový nával lidí, tak se moc dlouho nečeká.

Co se samotného odběru týče, u mě je vždy největší problém najít vhodné žíly. Nejprve najít žílu na kontrolní odběr a pak žílu na druhé ruce na samotný odběr. Ale šikovné sestry si vždycky poradí. Odběr cca 450 ml krve trvá zhruba 7-10 minut, zde záleží právě na tom, jak hodně jste předtím pili.

Nemusíte se vůbec ničeho bát. Odběr nebolí, možná je to jen někomu malinko nepříjemné. Například já osobně se nedívám na průběh odběru krve, na hadičky a ani na pytlík naplněný krví. To by se mi jinak udělalo dost zle. Po odběru a odpojení od přístroje vám musí sestra pevně zavázat ruku obinadlem. Já ho sundávám až odpoledne. Při odchodu dostanete ještě laskominu. Tam, kam chodím darovat já, dostáváme šumivé vitamíny a sušenku. To je příjemný bonus. Po odběru je nutné si odpočinout, dobře se najíst a doplnit tekutiny.

Benefity, které dárcovství přináší

Když jdu po odběru domů, pohltí mě vlna dobrého pocitu. Přemýšlím, komu moje krev pomůže. Něčí mamince, dědečkovi nebo dítěti? To nezjistím, ale vím, že dělám dobrou věc. Tak běžte darovat také. Nebude vás to nic stát, jen trochu vašeho času, ale mnoho naopak získáte.

V den odběru máte v práci nárok na pracovní volno s plnou náhradou mzdy a řada zdravotních pojišťoven nabízí pro dárce různé finanční příspěvky. Všeobecná zdravotní pojišťovna poskytuje svým klientům příspěvek až 3 000 korun, který lze uplatnit např. na masáže, saunu, plavání, jógu, solnou jeskyni nebo třeba na dentální hygienu. Ale to, že pomůžete někomu zachránit život, to je pocit k nezaplacení.

Podrobnosti: www.cervenykriz.eu/darcovstvi-krve

Sdílení článku