8 minut Volný čas

Při přípravě předchozího článku na téma udržitelné módy jsem na pojem „kapsulový šatník“ narážela velmi často. O co tedy jde? Jedná se o kompaktní sadu oblečení, kdy z minima kousků vytvoříte maximum kombinací. Šatník poskládaný tak, aby se všechny kusy daly mezi sebou kombinovat bez ohledu na aktuální (pomíjivé) trendy. V ideálním případě do skříně sáhnete poslepu a vytáhnete perfektně vypadající outfit. Pokud tedy každé ráno stojíte u přeplněné skříně a stejně „nemáte co na sebe“, je CW (z anglického označení „capsule wardrobe“ – kapsulový šatník) přesně to, co potřebujete.

Kdo za tím stojí

Přemíra oblečení a chaos ve skříni trápily módní návrhářku Susie Faux už v 70. letech 20. století. Podle ní nám stačí 37 kusů oblečení pro funkční a stylový šatník. V roce 1985 americká návrhářka Donna Karan vytvořila kolekci Seven Easy Pieces (Sedm jednoduchých kousků), kdy si modelky oblečené do černého body postupně oblékaly a kombinovaly jen sedm dalších kusů oblečení. Tento způsob oblékání propagovaly dále například Jennifer L. Scott v knize Madame Chic (Mladá fronta, 2014) nebo úklidová guru Marie Kondo.

Jak na to

Pokud máte stejně jako já ve skříni oblečení všech možných barev a vzorů nakoupených jen proto, že se vám v tu danou chvíli zkrátka líbilo, nebude budování vašeho kapsulového šatníku otázkou dne, týdne, možná ani měsíce. Ovšem při troše snahy to v několika krocích může zvládnout každý.

  • Pro začátek je vhodné vybrat si svoje barvy a vzory. Měly by stačit 3–4 základní barvy (nejvíce doporučované jsou nepřekvapivě černá, bílá, béžová, tmavě modrá). K nim můžeme zvolit dvě doplňkové barvy, ve kterých se cítíte dobře (zelená, žlutá, růžová). Vzory by měly být nadčasové a spíše drobnější (námořnické pruhy, puntíky).
  • I když jsou dny, kdy máte chuť vyjít ven v tyrkysové či celá v květinách, a jindy se schovat do šedé teplákové soupravy, měl by být patrný jednotný styl. Zkoumejte, co se vám líbí, co vám sluší, v čem se cítíte dobře. Mně velmi pomohly koláže a myšlenkové mapy poskládané z obrázků z internetu a časopisů. Bílou košili jsem si vystřihla asi 15×, je tedy zřejmé, že by mi ve skříni neměla chybět.
  • CW je založen na minimalismu. Všeobecně se doporučuje složit si sadu v počtu 30–40 kusů (včetně bot, kabelek a pásků). Naproti tomu spodní, noční a sportovní prádlo se nepočítá. Pokud ale víte a cítíte, že vám dvoje džíny nestačí, nemusíte se cítit provinile, když doporučený počet překročíte. Všeobecně by ale měl platit poměr v rozložení na 80–90 % základního, dobře kombinovatelného oblečení, a 10–20 % barevných či módních výstřelků.
  • Pokud najdete vhodné a slušivé kousky a zvyknete si tvořit efektní kombinace, nebude se vám chtít každou chvíli kupovat nové oblečení a přemýšlet, jestli a jak půjde zařadit do šatníku. V tomto případě se tedy velmi vyplatí investovat do kvalitního oblečení, které vám bude sloužit a slušet několik let.
  • Nikdy jsem si toho moc nevšímala, ale když se podíváte kolem sebe, zjistíte, že muži jsou mistři v CW. Nakupují tak, aby měli s výběrem outfitů co nejméně práce, takže (často nevědomky) splňují veškeré aspekty CW. Nebojte se tedy hledat inspiraci v pánských skříních.

Proč nehledat univerzální seznam a jak si vytvořit vlastní

O CW jsem přečetla hodně. Prošla jsem bezpočet článků s doporučenými počty, preferovanými barvami a seznamy kusů oděvu, které vám v žádném případě nesmí ve skříni chybět (černé džíny, béžový svetřík a sako v základní barvě). Seznamy velmi ctím a sama si jich každý týden píšu několik, ale nějak si nedokážu sama sebe představit v čemkoliv béžovém. Čím víc jsem pátrala, tím míň jsem se s CW ztotožňovala. Nemůžeme přece všichni s jedním jediným seznamem v ruce vzít útokem obchody a nosit hromadně stejné volné svetry a pruhovaná trička jako uniformu. Pak mi došlo, že o tom to není. Způsob, jakým se oblékáme, ukazuje světu naši osobnost a jedinečnost. CW tedy není o módním diktátu, je to o nasměrování, jak zjednodušit, vhodně kombinovat a vytříbit náš styl. Tady je pár tipů, jak si vytvořit kapsulový šatník, který nepotlačuje to, kým jsme:

  • Kdo jsem a co dělám. Každý z nás má jiný denní rytmus i jiné společenské závazky. Maminka na mateřské dovolené zřejmě neupotřebí čtyři páry lodiček a romantické krajkové šaty. Zamyslete se tedy nad tím, co celý den děláte, kde se pohybujete, a podle toho si sestavte seznam na míru.
  • Sada nemusí být jen jedna. Nejen prací živ je člověk, a proto musíme vzít v úvahu náš celkový životní styl. Pokud jsou vaše aktivity velmi rozmanité, řešením může být poskládání několika minisad – do práce, pro volný čas, na dovolenou, na hory. Já osobně mám sady dvě. Jaro–léto, podzim–zima. Tu, co nepotřebuji, schovávám do krabic pod postel, abych měla ve skříni větší přehled.
  • Neztraťte sami sebe. V seznamech se pořád dokola objevují džíny, ale vy v nic nevydržíte ani hodinu. V bílé košili si připadáte jako na pracovním pohovoru. Naopak v dlouhé skládané sukni se cítíte jako bohyně. Není nic jednoduššího než džíny úplně vyškrtnout a nahradit je právě sukní, kterou zkombinujete stejně snadno a budete se celý den cítit skvěle.
  • Chce to čas. Ať už se rozhodnete svůj šatník úplně překopat nebo jen trochu upravit, určitě si na to vyhraďte dostatek času. Osobně se CW zabývám rok, a ještě nejsem zdaleka u konce – nepovažuji za nutné ani vhodné polovinu skříně okamžitě vyhodit kvůli špatné barvě. Ale až můj růžovo-oranžový svetr doslouží, nahradím ho pečlivě vybraným a ladícím s ostatním oblečením.

Úplně na závěr bych si dovolila soukromý, podpultový tip. Nebuďte na sebe moc přísní. Móda má být zábava. Pro mě samotnou je v celém procesu nejtěžší nepodlehnout impulsivním nákupům a nezahlcovat svůj šatník. Ale zlepšuji se. Pomalu.

Budu ráda, když se s námi podělíte o své zkušenosti s CW, inspirace totiž není nikdy dost.

Sdílení článku