1 minuta Recepty

Proč zrovna mák jako hlavní ingredience dortu?

Přestože je mák ve stravě často opomíjen, patří mezi v Česku velmi rozšířené plodiny. Česká republika je dokonce velmocí mezi státy, které pěstují mák pro potravinářský průmysl. 

  • mák obsahuje skoro 50 % rostlinných olejů (zdravých tuků), které zvyšují hladinu HDL, tedy „hodného cholesterolu“
  • mák je zdrojem rostlinného proteinu
  • díky vysokému množství vitamínů a minerálních látek má velmi dobré antioxidační účinky, které zvyšují očišťovací schopnost jater

Jak na to – postup přípravy

Korpus

  • vyšleháme bílek se 100 g cukru do sněhu
  • přidáme žloutky, strouhaná jablka, citronovou šťávu i kůru, prášek do pečiva a mletý mák
  • pečeme na 180° asi 40 minut

Náplň

  • 400 g smetany podle chuti osladíme a přidáme psyllium
  • na vychladlý korpus naneseme smetanu
  • vršek dortu polijeme vychladlou polevou

Poleva

  • svaříme bezový sirup s vodou a želatinou

Sdílení článku