5 minut Zdraví a prevence

Ochranu očí v létě považujeme za samozřejmost. Když však poklesnou teploty a nesvítí slunce, jako bychom zapomínali, že zrak potřebuje stále naši péči. Chladné měsíce totiž přinášejí nástrahy, které rovněž očím škodí. Sluneční brýle by proto měly být výborným společníkem po celý rok.

V zimě UV nemizí

Pravidlo číslo 1 zní: neodkládejme sluneční brýle ve chvíli, kdy přijdou první chladné dny. Ačkoliv se zdá, že riziko UV záření v zimních měsících nehrozí, opak je pravdou. Záření k nám proniká nejen z přímého slunečního svitu, ale část se odráží od zemského povrchu – například sníh odráží okolo 80 % UV záření. Při dlouhodobém pobytu v extrémních podmínkách bez ochrany způsobuje například právě tento jev tzv. sněžnou slepotu.

Sněžná slepota (fotokeratitida) je akutní stav poškození oční rohovky UV zářením, které se projevuje nejprve jako pocit cizího tělesa v oku, později prudkou bolestí očí a neschopností oči otevřít (odtud „slepota“).

Nejednoho milovníka zimních sportů sněžná slepota postihne, protože si dostatečně nechrání oči nebo podcení ochranný faktor. Proto se doporučuje mít vždy kvalitní sluneční brýle s odpovídajícím UV filtrem. V případě, že si nejste jisti, zda vaše brýle nabízejí dostatečnou ochranu, můžete se zastavit v optice, kde vám odborníci změří úroveň ochrany proti UV záření, případně pomohou s výběrem vhodnějších slunečních brýlí.

UV záření je neviditelnou složkou záření na hranici viditelného spektra. Dělíme jej na kategorie A, B a C. UVC zachycuje ozonová vrstva, UVA a UVB dopadají až na Zemi. Právě proto je třeba se chránit před tímto zářením. Kvalitní brýlové čočky mají také kvalitní UV filtry, které splňují evropské normy ČSN EN ISO 12312-I:2014.

Suchý vzduch

V zimním období se asi nikdo z nás nevyhne přetopenému prostředí. Chceme, aby tělu bylo teplo, ale neuvědomujeme si, že našim očím to až tak neprospívá. Vytápění místností vysušuje vzduch, který může zapříčinit tzv. syndrom suchého oka. Dochází k němu v momentě, kdy oko nedokáže vyprodukovat dostatečné množství slz na své zvlhčení. Častokrát zrudne a pálí. Jako první pomoc ve vytopených prostorech se doporučuje používat odpařovače vody, případně zvlhčovače vzduchu a v případě, že kvalitu vlhkosti nemůžete změnit, pomohou i umělé slzy, které seženete ve vaší oblíbené optice.

Relax, který zahřeje

V zimních měsících si mnozí rádi dopřejí odpočinek, který zároveň i zahřeje. Ti, kteří využívají sauny, by si však měli dávat pozor. Nositelé kontaktních čoček (i jednodenních) by měli sauny či wellness centra navštěvovat výhradně bez nich. Ve vodě a teplém prostředí se ukrývá množství bakterií, které se díky čočce dokážou snadněji dostat do oka a doslova se tam „nalepit“.

Lidé s citlivýma očima mohou po návštěvě sauny cítit pálení nebo mít pocit cizího předmětu v oku. Není však nutné přestat chodit do sauny. Účinně pomohou kapky na zvlhčení oka.

Postrach vítr

Silný vítr je také jednou z nástrah pro oči. V zimě je větrných dní mnohem více a často se přidává i sníh. Určitě jste si všimli, že v zimě vám častěji slzí oči. Právě vítr je tím spouštěčem. Slzný film, který pokrývá přední část oka a udržuje ho vlhké, je funkční, pokud vydrží neporušený přibližně 8 sekund. Takový interval je mezi dvěma mrknutími. Silný vítr však slzný film narušuje, a tím dochází k jeho prasknutí. Oční povrch tak přestává být chráněn a vyživován a může se projevit zarudnutí spojivek. Přidává se pálení, řezání a často máme pocit, jako bychom měli písek v očích.

Nebojte se proto po slunečních brýlích sáhnout i v zimě. Doporučujeme se také čas od času objednat k optometristovi, který vám zrak přeměří, abyste věděli, jestli se vám věkem nezhoršuje.

Vaše oči si péči zaslouží.

Tento článek vznikl ve spolupráci s Fokus Optik

Sdílení článku