6 minut Zdraví a prevence

Stále na sobě pracujeme – učíme se, absolvujeme školy a kurzy, sportujeme, budujeme rodinu i kariéru. A pak stačí jedna vteřina. Život se nám změní navždy a způsobem, který vyžaduje veškerou naši vnitřní, ale i tu fyzickou sílu. 17. října si připomeneme Světový den úrazů. Ovšem nejen v tento den je třeba být opatrný a uchránit se často zbytečných zranění, jež mohou obrátit náš soukromý svět naruby.

Ahoj, jmenuji se Pavel. V roce 2002, když mi bylo 17 let, jsem vinou vlastní klukoviny spadl asi z 10 metrů, zlomil si několik obratlů a poranil si míchu. Proto se teď pohybuji jen s pomocí berlí nebo vozíku.

Jmenuji se Jarmila a na vozíku jsem po autonehodě, při které jsem narazila do stromu. Před úrazem jsem ráda sportovala, cestovala a lezla po skalách. Na vozíku už je vše složitější.

Ahoj, jmenuji se Radomír. Na invalidní vozík jsem se dostal po pádu z 10 metrů, kdy jsem nedodržel základní pravidlo a neuvázal si jistící uzlík na hlavním uzlu, na kterém jsem visel na laně, přestože jsem ho vázal celý den na vedlejším panelovém domě. Prostě jsem na jednu sekundu vypnul mozek.

Příběhy lidí, kteří se potýkají s následky vážných zranění, jsou si v základu podobné. Bodem zlomu pro ně byla chvilková nepozornost, nerozvážnost, neodhadnutí svých sil. Často si trvalé zdravotní následky odnášejí ti z nás, kteří opomenou základní bezpečnost. Většina úrazů je však předvídatelná a je možné se jich uchránit prevencí. Pojďme si shrnout, na co je třeba nezapomínat:

1. Ochrana na pracovišti

Pracoviště jsou místem častých úrazů, a proto je důležité dodržovat bezpečnostní pokyny a náležitě se chránit. To zahrnuje nošení ochranného vybavení, jako jsou helmy, rukavice a bezpečnostní brýle, pokud je to potřeba. Všichni ve svém zaměstnání také absolvujeme tzv. BOZP (Bezpečnost a ochrana zdraví při práci). Zajímavostí je, že první preventivní pravidla bezpečnosti práci najdeme ve středověku, ale zmínky o bezpečnosti se objevují už v období před naším letopočtem ve starém Egyptě a Babylonii.

2. Bezpečná doprava

Dopravní nehody jsou jednou z hlavních příčin úrazů. Není třeba asi připomínat nutnost dodržování pravidel silničního provozu a význam bezpečnostních pásů, ale na druhou stranu stále vidíme v autech řidiče, kteří za jízdy telefonují s mobilem přitištěným k uchu. Ohrožují sebe i okolí neomluvitelně. Chodci a cyklisté zase musí být obezřetní a vždy by měli nosit reflexní prvky, zejména v noci.

3. Prevence doma

Zejména děti je v domácím prostředí potřeba uchránit před všemi ostrými nástroji, skleněnými výplněmi a často také chemikáliemi. Pro ty nejmenší je vhodné instalovat zábrany na schodech, zabezpečit okna i hrany nábytku a zakrýt všechny elektrické zásuvky. U dětí je samozřejmě nezbytný dohled dospělého, ať už doma nebo při venkovních aktivitách.

4. Sportovní bezpečnost

Při sportu není radno podceňovat doporučenou výstroj, jako jsou helmy, chrániče na kolena a lokty, a dodržovat pravidla her. Důležité je také nepřeceňovat svou fyzickou kondici.

5. Prevence všude kolem nás

Prevence úrazů by v podstatě měla být součástí našeho životního stylu. Zahrnuje to také zdravou stravu, pravidelnou fyzickou aktivitu a dostatek spánku. Tento celek pomáhá udržet se v dobré fyzické kondici a minimalizovat riziko úrazů.

Vzepřete se úrazům s VZP
A kdo jsou lidé citovaní v úvodu našeho článku? Pavel Bambousek, Jarmila Onderková a Radomír Krupa. Možná jste se s nimi již setkali. Jsou totiž jedni z ambasadorů projektu Všeobecné zdravotní pojišťovny VZPoura úrazům. V rámci osvěty navštěvují školy i letní tábory a povídají si s dětmi o životě lidí s hendikepem, na jehož počátku byl úraz či nehoda.

VZPoura úrazům je tu s námi již 8 let. Za tu dobu její ambasadoři navštívili neuvěřitelných 2 529 škol a 185 letních táborů, svým příběhem pak inspirovali a varovali téměř 150 000 dětí. Ze strany škol je o jejich přednášky a následné diskuze obrovský zájem, nabízené termíny jsou ihned zamluvené a celý projekt získává pozitivní reakce od učitelů i dětí.

Věříme, že ambasadoři svými osobními příběhy a zkušenostmi pomáhají uchránit děti a studenty před neuváženým jednáním a samozřejmě před ošklivými úrazy s trvalými následky.

Prevence může zvýšit kvalitu vašeho života. Opatrujte se

Sdílení článku