4 minuty Volný čas

Vánoční obdarovávání má dlouhou historii, ale ne zase příliš. První zmínky o dárečcích pocházejí ze 17. století. Tzv. halafance nebo lidově řečeno úplatky či všimné nadělovali bohatí měšťané a nižší šlechta. Dary v podobě látek, zlata či ulovené zvěře věnovali lidem vlivnějším, než byli oni sami, aby si zajistili jejich přízeň v následujícím roce. Halafance měli v oblibě zejména soudci a vyšší úředníci, jak prozrazuje Ottův slovník naučný.

Během 19. století se stalo zvykem obdarovávat naopak chudé a potřebné. Chasa dostala ošacení, jídlo nebo finanční přilepšení k roční mzdě. V bohatších domácnostech se často myslelo i na děti – dívky dostávaly věci do výbavy, chlapci kalhoty nebo cínové vojáčky.

Od 20. století se postupně začaly připravovat dárky pro všechny členy domácnosti, i když z počátku šlo o věci čistě praktické. V dnešní době darujeme věci častěji i jen pro potěšení a výběrem správného dárku strávíme mnohdy několik hodin či dnů! Takový dar si pak zaslouží i krásný obal a je škoda pokazit dojem dárkovou taškou z obchodu.

Připravila jsem proto 3 tipy, jak zabalit dárky všech tvarů.

Potřebujeme:

  • Balicí papír
  • Nůžky
  • Lepenka, oboustranná lepenka
  • Stuhy, ozdoby
  • Fixy – bílá, černá

1. Láhve, svíčky, sklenice

U dárků kulatého tvaru je zapeklité srovnat papír ve spodní části – papír se často trhá a mačká.

Nejjednodušším řešením je papír nastříhat na proužky, ty se pak snadno složí přes sebe a zafixují jedním kouskem lepenky. Pro efektní zabalení např. láhve se stačí držet fotonávodu.

Tip: Pokud chcete „paprsky“ kolem hrdla bohatší, omotejte papír kolem lahve několikrát.

2. Dárky nepravidelných tvarů

Jsou věci, které po zabalení do papíru vypadají jako neforemná hrouda. V takových případech můžeme použít dárkový sáček.

Postup výroby:

  1. Z papíru slepte tunel širší než dárek samotný, ideální je použít oboustrannou pásku.
  2. Spodní část přehněte; čím větší je ohyb, tím širší bude dno.
  3. Ohnutou část rozevřete a strany složte do trojúhelníků.
  4. Horní a spodní část dna přehněte do středu tak, aby se hrany lehce překrývaly.
  5. Uprostřed slepte lepicí páskou.
  6. Vrchní část můžete několikrát přehnout, sešít, slepit či zafixovat mašlí nebo kolíčkem.

3. Jednoduše, přesto efektně

Pro všechny, kdo neradi měří, lepí a skládají, mám tip, jak i obyčejnou krabici jednoduše proměnit v „umělecké dílo“. Tento druh zdobení nejlépe vynikne na obyčejném hnědém balicím papíře.

Stačí standardně zabalit dárek a pak už je na vás, jestli bílou fixou vykouzlíte girlandu vánočních ozdob či sněhové vločky nebo černou fixou hlavu medvěda, případně jiného zimního zvířete.

Jeden tip na závěr: Když mé děti ještě neuměly číst, používali jsme místo klasických jmenovek malé fotky. Snadno tak poznaly, pro koho jaký dárek je.

Sdílení článku