18 minut Zdraví a prevence

Bolest při menstruaci

Je bolest při menstruaci normální? NE, to opravdu není. Stále na nás vyskakují reklamy s prášky na menstruační bolesti. Marketingová masáž podvědomě způsobuje i to, že pokud máme bolestivou menstruaci, vezmeme si tu či onu pilulku a myslíme si, že problém je vyřešen. 

Vhodnější by přitom bylo zamyslet se nad tím, co může být příčinou bolestí a konzultovat toto se svým gynekologem. Rada odborníka je na místě. Stejně jako zamyšlení se nad přístupem žen k menstruaci v rodině. Tomu bych ráda věnovala svůj článek.

První silné menstruace u dospívajících dívek

U prvotních silných menstruací může být na vině hormonální receptor. Při první menstruaci je ženský hormon estrogen pro tělo mladé dívky a hormonální receptory zcela nový. Proto tělo na hladinu estrogenu reaguje velmi silně, receptory jsou totiž ještě citlivé. U prvních menstruačních cyklů také ještě nemusí docházet k ovulaci a produkci hormonu progesteronu, který je potřebný k vyvážení estrogenu. Z těchto důvodů se může v období puberty objevit velmi silné menstruační krvácení. Po vícero cyklech však receptory již nejsou tak citlivé a reagují jemněji na hladinu estrogenu. Zahájení ovulace a tvorby progesteronu by mělo jít ruku v ruce se zmírněním menstruace.

Učení nápodobou nejen v dětství

Pokud má maminka dospívající dcery bolestivou menstruaci a tyto dny „přežívá“ jen díky dostatečnému množství růžových či jiných pilulek, jak se zachová dcera? Co své dceři doporučí maminka?

A jak se zachová dcera, jejíž maminka se taktéž potýká s bolestivou menstruací včetně migrén, ale snaží se tento diskomfort řešit tzv. přírodní cestou pomocí bylinek, cvičení či tinktur? Je jasné, že tak jak to má maminka, tak to bude mít dcera. Ne nadarmo se říká: „Jaká matka, taká Katka.“ 

Dcery nejenže velmi kopírují menstruační problémy svých maminek, ale i co se týče řešení těchto problémů, jdou v jejich šlépějích. Proč tomu tak je? Dlouhé roky jsem si nad tím lámala hlavu. Přeci není možné, aby matka na dceru předala či přenesla menstruační komfort či diskomfort.

Vyslechla jsem si desítky příběhů maminek a jejich dcer, které trápily stejné menstruační problémy. Téměř všemi se táhla jako červená nit stejná informace a postoj. Až poslední dva příběhy mi ale ukázaly dosud skryté souvislosti. Příběhy tak podobné, že by je ani pro laboratorní účely nebylo možno lépe vybrat. Příběhy s bolestivou menstruací u mladých dívek, které v jednom případě díky velmi jemnému a přitom velmi důležitému pohledu na věc nabraly docela jiné pokračování. K těm se ale dostaneme v závěru. Nyní si ještě povíme o příčinách nadměrného krvácení u dospělých žen a přírodních prostředcích, které nám mohou pomoci s menstruační nepohodou.

Příčiny nadměrného menstruačního krvácení

Příčinami mohou být poruchy štítné žlázy, myomy, polypy, poruchy srážlivosti krve, endometrióza či perimenopauza. V těchto případech je samozřejmě prioritou vyšetření u gynekologa a specialisty na hematologii a endokrinologii. Souběžně s tím je nutné sledovat hladinu železa v krvi, jelikož u nadměrného krvácení žena ztrácí velké množství krve a ubývá zásob železa, které tělo není schopno vzhledem k dalším velkým krevním ztrátám doplnit. Nedostatek železa se projevuje zadýcháváním, celkovou únavou, bledou kůží, vypadáváním vlasů, zvýšenou lámavostí nehtů, afty v ústech a nadměrnou tvorbou modřin. Zajímavé je, že doplnění zásob železa může napomoci ke zmírnění krvácení. Nedostatek železa není jen důsledkem nadměrného menstruačního krvácení, ale i jeho příčinou. Otázkou však nadále zůstává, proč žena silně krvácí či má bolesti, i když žádné fyziologické onemocnění, které by tyto stavy ospravedlňovalo, nemá. Velmi často slýcháme, že se jedná o hormonální nerovnováhu či menopauzu.

Bolestivá menstruace

Bolesti spojené s menstruací se objevují před a během prvních dvou dnů menstruace. Může se jednat o takzvané menstruační křeče v podbřišku. Jinou kategorií jsou však bolesti tak silné, že ženu vyřadí z běžných denních činností s nutností podání vyšších dávek léků proti bolesti a odpočinku v posteli. Vše navíc doprovází zvracení či silné migrény. Mě osobně překvapuje, kolik žen trpí každý měsíc těmito příznaky a první dny menstruace jsou pro ně skutečným peklem. Gynekologové většinou doporučí léky proti bolesti, někdy i hormonální antikoncepci. Některým ženám také mohou pomoci přírodní metody pro překonání nepříjemných stavů.

Přírodní cesta k bezproblémové menstruaci

Pokud čekáte, že zde nyní vypíši různé doplňky, čajové směsi či tinktury na úžasnou, bezproblémovou menstruaci, pak vás nejspíš zklamu. Pokud máte jakékoliv problémy s menstruací, pak vše, co budete vařit, kapat či rozpouštět pod jazykem jsou pouze a jen berličky, které vám na čas a částečně uleví od vašich problémů, ale rozhodně je nevyřeší.

Zmíním jen některé tyto pomocníky: čaj z kokošky, krvavce, měsíčku, kontryhele, řebříčku, třezalky, pískavice. Některé z těchto bylinek mají i své kontraindikace, proto je vhodné poradit se o směsi vždy se zkušenou bylinkářkou. Dále pomáhá červený jetel, tinktury na menstruační komfort a menopauzu, homeopatie a další. Osobně bych určitě doplnila důležité vitaminy a minerální látky nazývané mikroživiny.

Mikroživiny

Z mikroživin je vhodné zmínit a doplnit hořčík, který nalezneme v ořeších, semínkách a listové zelenině. Hořčík tiší a uklidňuje nervový systém. Zlepšuje funkci hormonů štítné žlázy. Působí protizánětlivě a podporuje metabolismus estrogenu. Při problémech s ledvinami je nutná konzultace s lékařem.

Další vhodnou mikroživinou je zinek. Stejně jako hořčík je protizánětlivý, vyživuje folikuly a tím podporuje ovulaci a tvorbu progesteronu, o jehož nedostatku jsem se zmínila u mladých dívek na počátku menstruace. Svou funkci plní opět u hormonů štítné žlázy. Nalezneme jej především v červeném mase a živočišných produktech.

Vitamin D je důležitý pro ovulaci a pro správnou funkci hormonálního a imunitního systému. Získáváme jej především z vaječných žloutků a makrel, ale potřebné množství je velmi těžké získat pouze ze stravy.

Proč berličky?

Proč mluvím o pomyslných berličkách? Jednou mi homeopat řekl, že menstruace je stejná jako žena a její život. Pokud žena jede v životě jako formule jedna, tak nemůže čekat slabou, krátkou menstruaci. Její menstruace bude zrcadlit její styl života, a tudíž bude silná, dravá a dlouhá. Tehdy jsem si uvědomila, jak je vše se vším propojené a jak chytré je naše tělo, které nám ženám dává každý měsíc „vysvědčení“ za to, jak se k sobě chováme a jak o sebe pečujeme. Jsme to právě my samy, které dokážeme svou menstruaci ovlivnit. Vše ostatní jsou jen náplasti, které přelepí, ale nezahojí.

Moc ráda bych se vás žen, které čtete tento článek a máte problémy se silnou či bolestivou menstruací, zeptala: Jaká je vaše menstruace po dovolené? Po období, kdy si dovolíte zklidnit, odpočívat, neřešit tisíce věcí a prostě vypnout hlavu, uvolnit napětí a sevření v těle? Je vaše menstruace následující měsíc po letních dovolených mírnější, méně bolestivá?

Tuším, že většina z vás odpoví, že na dovolené či po ní je menstruace klidnější a méně bolestivá. Dokonce se stává, že když má žena odjet na dovolenou, kde má menstruaci dostat, tak se menstruace buď oddálí, nebo uspíší a tím pádem nezasáhne plně do dovolené. A pokud se dostaví na dovolené, tak probíhá většinou bezproblémově. Čím to je? Jaký vzkaz nám tělo podvědomě posílá? Jak je možné, že po celý rok jsou menstruace velmi diskomfortní a v období dovolených jsou v pohodě?

Za vším hledej psychiku

Po vyloučení všech fyziologických nálezů, které by mohly způsobovat bolestivou či nadměrnou menstruaci, je dle mého názoru psychika velmi důležitým činitelem menstruačního komfortu.

Ženy, které trpí v rámci menstruace jakýmkoliv diskomfortem, od bolestí, migrén, zvracení či nadměrného krvácení, jen velmi těžce drží svou psychiku na uzdě. Každý měsíc se obávají dne příchodu menstruace a bohužel tento stres pociťují již několik dní před očekávanou menstruací. Bojí se naplánovat na tyto dny dovolenou či jakoukoliv jinou aktivitu. Jejich tělo i mysl je tak pravidelně každý měsíc ve stresu. Užívají různé preparáty, ale většinou s ne dostatečným účinkem.


Dva příběhy

Nyní se s vámi podělím o dva příběhy mladých dívek, které jsem přislíbila výše.

Příběh první

První příběh je o dívce, která dostala menstruaci ve svých jedenácti letech a každá její menstruace je velmi bolestivá, dostává migrény a zvrací. Nyní je dívce třináct let. Občas musí zůstat doma nebo se vrátit ze školy. Při podrobnějším doptávání se dozvídám, že maminka této dívky má stejné menstruační projevy – silné migrény, bolesti a zvracení. Svou menstruaci nesnáší, obává se dne, kdy má menstruace přijít.

Dívka je již několik dní před menstruací sevřená, napjatá a v obavách, jak bude probíhat menstruace tentokrát. Svou menstruaci nesnáší, děsí se dnů s periodou. Dívenka přesně kopíruje stavy své maminky. Maminka jí nikdy neřekla, že mít menstruaci je v pořádku a že je projevem zdraví ženy a díky ní může být v budoucnu maminkou.

Aktuálně je maminka, stejně jako dívka v napětí před příchodem dceřiny periody a nemůže ji tedy nijak uklidnit, protože sama v klidu není. Při dotazu na vztah maminky a babičky se dozvídám, že vztah dobrý nemají, nemají si co říct a moc se nenavštěvují. Otázkou zůstává, jakým způsobem předala babička mamince informace o menstruaci. Zda o ní také mluvila s despektem či hanlivě, zda ji maminka viděla s urputnými migrénami, stejně jako její dcera vidí dnes ji?

Příběh druhý

Druhý příběh je o třináctileté dívce, která má periodu již rok. Její maminka s ní vždy otevřeně o holčičích/ženských věcech mluvila a ona sama s bolestivou periodou problémy nemá. Rodina je velmi aktivní a tráví hodně času venku při sportu nebo na výletech. Pobyt doma je pro otce rodiny ztracený čas. Dívka měla od začátku bolestivou menstruaci, někdy musela odejít i ze školy. Pomohl jí klid v posteli a léky proti bolesti. Tento bolestivý stav trval vždy jen první den.

Když jsme se v povídání s maminkou vracely zpět v čase k prvním menstruacím její dcery, narazily jsme na „obyčejnou“ příhodu. Dcera dostala menstruaci zrovna v den, kdy měla rodina naplánovaný cyklovýlet s dalšími rodinami. Dcera chtěla zůstat doma a maminka řekla, že zůstane s ní. Táta však lobboval za výlet, zdůrazňoval, jak bude na kolech fajn a hezky na čerstvém vzduchu a v přírodě.

Při zmínce, že známí vezmou i nové štěně, se dívce jako mávnutím kouzelného proutku udělalo dobře a sama se rozhodla, že pojede. Jak to dopadlo, nemusím asi zmiňovat: na kole dostala dívka bolesti a do cíle dojížděla utahaná a naštvaná na všechny a na všechno.

Další menstruace již byly vždy bolestivé. Dívka se obávala příchodu periody a považovala ji za otravnou. Maminka se velmi trápila a samozřejmě ve snaze pomoci nakupovala různé tinktury, homeopatika, tkáňové soli. Nic však nemělo dostatečný efekt a každý měsíc se bolesti vracely.

Přemýšlely jsme, proč má dívka takové bolesti, když ji maminka nikdy menstruací nestrašila a dcera u ní nikdy bolestivé stavy při menstruaci neviděla.

Můžeme namítnout, že rok je velmi krátká doba na ustálení periody. ALE. Dívenka je velmi jemná a citlivá, a to mě navedlo na možnou přehnanou touhu „vyjít vstříc a nepokazit skupinový výlet“ na úkor svých pocitů a stavů. Zkusily jsme tedy odblokovat bolest, která ji mohla preventivně „chránit“ před dalšími podobnými akcemi. Podvědomí mohlo pracovat s touto logikou: když budu mít bolesti tak silné, že budu muset odpočívat v posteli, tak mě nikdo nebude tahat nikam ven.

Maminka si s dcerou promluvila a jádrem sdělení bylo především to, že je jako rodiče velmi mrzí, co ji svým naléháním způsobili. Že ji milují nade vše a udělali by pro ni první poslední, ale bohužel i ten nejlepší rodič udělá někdy naprosto hloupou věc. Maminka dceři řekla, že už ji nikdy, nikdy nebudou přemlouvat k žádným výletům a jiným činnostem, když bude mít své dny. Že vždy může zůstat v klidu doma a oni budou s ní. Že může propustit pomyslnou ochránkyni, která ji spuštěním bolesti preventivně chránila před dalšími výlety.


Jak příběhy dopadly?

První dívka má bolesti a migrény dodnes. Osobně si myslím, že první se se svými stavy musí vypořádat její maminka, pak může pomoci své dceři anebo vyhledat pomoc pro obě. Tím však nechci říct, že je maminka vinna tím, jak její dcera prožívá menstruaci. Bohužel jsou obě dvě v začarovaném kruhu. Maminka své dceři pomoci nemůže, protože má co dělat sama se svou menstruací.

A druhá dívka? Maminka věřila, že během společného rozhovoru s dcerou se podařila odblokovat „bolest, která měla chránit“. Následující perioda proběhla bez bolesti, bez nutnosti podat lék na bolest a odejít ze školy. Dcera sama volala mamince a hlásila, že tentokrát ani nesledovala kalendář, že vůbec neměla dopředu strach z příchodu menstruace a nebála se jí. Od té doby proběhly další periody a bolest se nedostavila ani jednou. Naopak dívka s každou další periodou získávala jistotu, že je vše v pořádku a není se čeho bát. Zdá se vám až nemožné, že jen „pouhé“ povídání dokázalo přerušit přes rok trvající bolesti? Nevěřila bych ani já, kdybych neměla možnost být součástí tohoto příběhu.

Nepíšu zde tyto dva příběhy, abych vás přesvědčila, že za menstruačními problémy stojí jen a vždy vnitřní napětí, nepochopení, strach či odpojení. Může za nimi být tisíce důvodů, které nejsme schopni dohlédnout, můžou být na vině citlivé hormonální receptory, absence ovulace či nedostatečná hladina progesteronu. Můžou anebo nemusí. Nemusí chybět ani ovulace, ani progesteron. Může chybět jen obyčejné sdílení, podpora, útěcha, porozumění anebo odblokování zbytečných strachů či ochran.  

Přeji vám krásný začátek léta a zkuste si občas se svou dcerou promluvit. Možná zjistíte, že mámina slova podpory zabírají ještě více než léky.

 

Sdílení článku