4 minuty Volný čas

Na začátku roku máme spoustu dobrých předsevzetí. Jsme plní naděje a správného odhodlání: tento rok bude výrazně jiný a lepší, udělám něco se sebou a se svým tělem. Motivace ke sportu/zdravému stravování/hubnutí/studiu se ale většinou po pár týdnech či měsících vytrácí.

Ovšem proč se upínat na začátek roku. Každým probuzením začínám úplně nový a neopakovatelný den života. Začnu TEĎ a DNES.

Začínám drobnými změnami

„Chcete zbohatnout? Přestaňte si kupovat latte a avokádové toasty.“ To prý radí milionáři těm, kteří také touží po tučných kontech. Rada obsahuje dle mého jednu zásadní pravdu a dá se obměnit: Chcete se cítit lépe? Začněte pomaloučku.

Jelikož vím, že velkých a trvalých předsevzetí jsem téměř neschopna z důvodu nedostatku pevné vůle, zaměřím se právě na téměř nepatrná vylepšení. Aktuální dny mi přinesly tato nová pravidla:

  1. Každé ráno se napiju nejdříve vody, než vypiju oblíbený šálek kávy.
  2. Před usednutím k počítači udělám 2 cviky na rozhýbání těla.
  3. U psacího stolu mám teď papírek s nápisem Jak sedíš? Připomíná mi, abych neskončila při psaní jako obvykle s hlavou mezi rameny a kulatými zády. (TIP na správné sezení zde.)
  4. Pokusím se každý den ujít minimálně 6500 kroků.

Jsou to jemné obměny mého stereotypu, ale pokud je vydržím dělat déle než měsíc, tak na sebe budu vážně pyšná. Už teď zažívám hned po ránu zadostiučinění, když splním body 1 a 2. Přičítám to pak k dobrému naladění, které se prolíná do celého dne. A od pravidelného cvičení očekávám zmírnění/vymizení úporné bolesti v šíji. To by mi opravdu udělalo radost.

Pokud se mi podaří vylepšit pocit ze svého těla, plánuji od jara cvičit výrazněji, patrně docházet na pravidelnější hodiny jógy, a začnu ubírat z počtu šálků kávy za den.

Co jsem dělala dříve?

Některé dobré zvyky jsem z různých důvodů opustila, ale myslím, že ne navždy. Třeba mohou posloužit jako inspirace pro čtenáře VZPruhy:

V určitém období jsem se každé ráno věnovala meditování, alespoň po dobu 10 minut. Ihned po probuzení a před opuštěním postele jsem se v klidu připravovala na nový den. Dodnes to považuji za mimořádně prospěšné cvičení. Můj začátek dne byl určitě klidnější a harmoničtější. Mohu doporučit osvědčenou aplikaci Insight Timer, která je ke stažení v Google Play. Většina meditací je zdarma.

Běh. Skvělý prostředek pro rychlé vytvoření endorfinů. Stačilo mi 20 minut za domem a pak mě zalil příjemný pocit únavy i chuti do celého dne. Dnes už běhat na doporučení lékaře nemůžu, ale snad se k tomu někdy v budoucnu vrátím. O tom, jak je možné vpravit běh nenásilně do svého života, již psala dříve kolegyně Petra.

A jeden z nejlepších tipů na závěr – vypnout všechny obrazovky a přečíst si před spaním alespoň jednu kapitolu knihy. Vřele doporučuji všem, komu nepadne hlava do polštáře hned, jak se přiblíží k posteli (zdravím ostatní matky!).

A s čím začnete DNES vy?

VZP vám může pomoci ke změně prostřednictvím finančních příspěvků, třeba na permanentky na cvičení nebo rehabilitace, a to i pro děti. 

Martina Adamcová, redaktorka VZP ČR

 

Sdílení článku