5 minut Recepty

Objevují se první jarní paprsky a teplejší počasí, které nám dodává více pozitivní energie. Tělo už nepotřebuje tolik tučného a hutného jídla, jako tomu bylo během zimních měsíců. Navíc pro mnohé nastalo Popeleční středou období velikonočního půstu, kdy se tělo čistí a připravuje na teplejší roční období.

Pro inspiraci jsem pro vás připravila několik tradičních receptů našich předků. Sami posuďte – stravovali se střídmě, ale zdravě. Můžete si jimi zpestřit jídelníček třeba o blížících se Velikonocích.

Bramborová omáčka s vejcem a chlebem

Začněme tipem na sice skromné, ale ideálně vyvážené hlavní jídlo, tedy bramborovou omáčku s vejcem, ke které je vhodnou přílohou plátek chleba.

Výživové hodnoty na 100 g:
Celkové množství energie 447,04 kJ, z toho je 16,25 g sacharidů, 2,17 g vlákniny, 4,21 g bílkovin a 2,53 g tuků.

Suroviny na přípravu 1 porce

  • 150 g brambor
  • 0,5 g soli
  • 2 lístky bobkového listu
  • 4 kuličky nového koření
  • 100 ml 12% smetany
  • 1 ks vejce
  • 10 g hladké mouky
  • 50 g chleba

Postup přípravy

  1. Nadrobno nakrájené brambory uvařte s novým kořením a bobkovým listem v osolené vodě do měkka.
  2. Vodu z brambor neslévejte.
  3. Ve smetaně rozmíchejte mouku a vlijte do uvařených brambor.
  4. Povařte a nakonec přidejte natvrdo uvařené vejce pokrájené na kostičky.
  5. Dochuťte solí a servírujte s chlebem.

Turkyňová buchta se švestkami

Možná jste se s tím pojmem nikdy nesetkali, ale turkyň (či turkyně) se říká na jižní Moravě kukuřici. Ta je známou bezlepkovou potravinou a buchtou z kukuřičné mouky si můžete udělat radost třeba na snídani.

Výživové hodnoty na 100 g:
Celkové množství energie 958 kJ, z toho je 34,12 g sacharidů, 1,75 g vlákniny, 4,25 g bílkovin a 7,95 g tuků.

Suroviny na přípravu 8 porcí

  • 1 ks vejce
  • 50 g cukru krystal
  • 500 ml polotučného mléka
  • 300 g hrubé kukuřičné mouky
  • 10 g kypřicího prášku
  • 80 g másla
  • 100 g sušených švestek

Postup přípravy

  1. Vejce vyšlehejte s cukrem.
  2. Přidejte mléko a nasypte hrubou kukuřičnou mouku smíchanou s kypřicím práškem do pečiva. Zpracujte řidší těsto.
  3. Do vymaštěného pekáče vlijte hmotu a na povrch naskládejte sušené švestky.
  4. Po upečení buchtu mašlovačkou potřete rozpuštěným máslem a pocukrujte.

Kynuté bramborové tašky se skořicí

Ideální snídaní nebo svačinou mohou být také kynuté bramborové tašky se skořicí. Brambory v receptu částečně nahrazují obvyklou mouku, takže pokud chcete svůj jídelníček odlehčit od lepku, jsou tašky vhodnou variantou.

Výživové hodnoty na 100 g:
Celkové množství energie 464,7 kJ, z toho je 18,31 g sacharidů, 0,91 g vlákniny, 2,52 g bílkovin a 2,99 g tuků.

Suroviny na přípravu 4 porcí

  • 250 g brambor vařených ve slupce
  • 20 g droždí
  • 60 g cukru krystal
  • 150 g polotučného mléka
  • 10 g sádla
  • 1 ks vejce
  • sůl, skořice a pepř dle chuti

Postup přípravy

  1. Brambory vařené ve slupce oloupejte a najemno nastrouhejte.
  2. Z mléka, cukru a droždí si připravte kvásek.
  3. Do vzešlého kvásku přidejte strouhané brambory, sádlo, mouku, vejce a sůl.
  4. Vypracujte těsto v takové konzistenci, aby se dalo rozválet, a ihned bez kynutí rozválejte na plát silný 1 cm.
  5. Potřete rozpuštěným sádlem a hustě posypte skořicí s cukrem.
  6. Pro pikantnější chuť můžete jemně opepřit.
  7. Plát zavinete jako štrúdl a nakrájíte na 5 cm silné dílky. Ty přeneste na plech vyložený pečicím papírem a teprve teď nechte 30 min kynout.
  8. Vykynuté tašky pečte v dobře vyhřáté troubě na 180 °C do růžova.

Teplý erteplový salát

Erteple je zastaralé pojmenování pro brambory (z německého Erdapfel, tedy zemské jablko). Teplý erteplový salát je výbornou zdravou a rychlou variantou klasického bramborového salátu s majonézou. Můžete si jej připravit k rybě, pečenému masu anebo si pochutnat jen na něm samotném.

Výživové hodnoty na 100 g:
Celkové množství energie 362,84 kJ, z toho je 13,44 g sacharidů, 2,23 g vlákniny, 1,32 g bílkovin a 3,26 g tuků.

Suroviny na přípravu 4 porcí

  • 350 g brambor vařených ve slupce
  • 100 g cibule
  • 100 g mrkve
  • 60 g celeru
  • 20 ml řepkového oleje
  • 5 ml octu
  • sůl, pepř a cukr dle chuti

Postup přípravy

  1. Brambory vařené ve slupce oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  2. Zvlášť uvařte kořenovou zeleninu a rovněž ji nakrájejte na kostičky. Nadrobno nakrájenou cibuli vařte 5 minut v malém množství osolené vody, přidejte cukr a ocet.
  3. Smíchejte brambory se zeleninou, přidejte vařenou cibuli i s nálevem. Osolte a opepřete dle chuti a dolaďte olejem.
  4. Salát podávejte teplý nejlépe s pečeným masem.

 

Sdílení článku