Objevují se první jarní paprsky a teplejší počasí, které nám dodává více pozitivní energie. Tělo už nepotřebuje tolik tučného a hutného jídla, jako tomu bylo během zimních měsíců. Navíc pro mnohé nastalo Popeleční středou období velikonočního půstu, kdy se tělo čistí a připravuje na teplejší roční období.
Pro inspiraci jsem pro vás připravila několik tradičních receptů našich předků. Sami posuďte – stravovali se střídmě, ale zdravě. Můžete si jimi zpestřit jídelníček třeba o blížících se Velikonocích.
Bramborová omáčka s vejcem a chlebem
Začněme tipem na sice skromné, ale ideálně vyvážené hlavní jídlo, tedy bramborovou omáčku s vejcem, ke které je vhodnou přílohou plátek chleba.
Výživové hodnoty na 100 g:
Celkové množství energie 447,04 kJ, z toho je 16,25 g sacharidů, 2,17 g vlákniny, 4,21 g bílkovin a 2,53 g tuků.
Suroviny na přípravu 1 porce
- 150 g brambor
- 0,5 g soli
- 2 lístky bobkového listu
- 4 kuličky nového koření
- 100 ml 12% smetany
- 1 ks vejce
- 10 g hladké mouky
- 50 g chleba
Postup přípravy
- Nadrobno nakrájené brambory uvařte s novým kořením a bobkovým listem v osolené vodě do měkka.
- Vodu z brambor neslévejte.
- Ve smetaně rozmíchejte mouku a vlijte do uvařených brambor.
- Povařte a nakonec přidejte natvrdo uvařené vejce pokrájené na kostičky.
- Dochuťte solí a servírujte s chlebem.
Turkyňová buchta se švestkami
Možná jste se s tím pojmem nikdy nesetkali, ale turkyň (či turkyně) se říká na jižní Moravě kukuřici. Ta je známou bezlepkovou potravinou a buchtou z kukuřičné mouky si můžete udělat radost třeba na snídani.
Výživové hodnoty na 100 g:
Celkové množství energie 958 kJ, z toho je 34,12 g sacharidů, 1,75 g vlákniny, 4,25 g bílkovin a 7,95 g tuků.
Suroviny na přípravu 8 porcí
- 1 ks vejce
- 50 g cukru krystal
- 500 ml polotučného mléka
- 300 g hrubé kukuřičné mouky
- 10 g kypřicího prášku
- 80 g másla
- 100 g sušených švestek
Postup přípravy
- Vejce vyšlehejte s cukrem.
- Přidejte mléko a nasypte hrubou kukuřičnou mouku smíchanou s kypřicím práškem do pečiva. Zpracujte řidší těsto.
- Do vymaštěného pekáče vlijte hmotu a na povrch naskládejte sušené švestky.
- Po upečení buchtu mašlovačkou potřete rozpuštěným máslem a pocukrujte.
Kynuté bramborové tašky se skořicí
Ideální snídaní nebo svačinou mohou být také kynuté bramborové tašky se skořicí. Brambory v receptu částečně nahrazují obvyklou mouku, takže pokud chcete svůj jídelníček odlehčit od lepku, jsou tašky vhodnou variantou.
Výživové hodnoty na 100 g:
Celkové množství energie 464,7 kJ, z toho je 18,31 g sacharidů, 0,91 g vlákniny, 2,52 g bílkovin a 2,99 g tuků.
Suroviny na přípravu 4 porcí
- 250 g brambor vařených ve slupce
- 20 g droždí
- 60 g cukru krystal
- 150 g polotučného mléka
- 10 g sádla
- 1 ks vejce
- sůl, skořice a pepř dle chuti
Postup přípravy
- Brambory vařené ve slupce oloupejte a najemno nastrouhejte.
- Z mléka, cukru a droždí si připravte kvásek.
- Do vzešlého kvásku přidejte strouhané brambory, sádlo, mouku, vejce a sůl.
- Vypracujte těsto v takové konzistenci, aby se dalo rozválet, a ihned bez kynutí rozválejte na plát silný 1 cm.
- Potřete rozpuštěným sádlem a hustě posypte skořicí s cukrem.
- Pro pikantnější chuť můžete jemně opepřit.
- Plát zavinete jako štrúdl a nakrájíte na 5 cm silné dílky. Ty přeneste na plech vyložený pečicím papírem a teprve teď nechte 30 min kynout.
- Vykynuté tašky pečte v dobře vyhřáté troubě na 180 °C do růžova.
Teplý erteplový salát
Erteple je zastaralé pojmenování pro brambory (z německého Erdapfel, tedy zemské jablko). Teplý erteplový salát je výbornou zdravou a rychlou variantou klasického bramborového salátu s majonézou. Můžete si jej připravit k rybě, pečenému masu anebo si pochutnat jen na něm samotném.
Výživové hodnoty na 100 g:
Celkové množství energie 362,84 kJ, z toho je 13,44 g sacharidů, 2,23 g vlákniny, 1,32 g bílkovin a 3,26 g tuků.
Suroviny na přípravu 4 porcí
- 350 g brambor vařených ve slupce
- 100 g cibule
- 100 g mrkve
- 60 g celeru
- 20 ml řepkového oleje
- 5 ml octu
- sůl, pepř a cukr dle chuti
Postup přípravy
- Brambory vařené ve slupce oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- Zvlášť uvařte kořenovou zeleninu a rovněž ji nakrájejte na kostičky. Nadrobno nakrájenou cibuli vařte 5 minut v malém množství osolené vody, přidejte cukr a ocet.
- Smíchejte brambory se zeleninou, přidejte vařenou cibuli i s nálevem. Osolte a opepřete dle chuti a dolaďte olejem.
- Salát podávejte teplý nejlépe s pečeným masem.
Radomíra Niko
Radka je certifikovaná poradkyně pro výživu a koučka zdravého životního stylu. Tuto práci už dlouho vnímala jako své poslání, a tak se v roce 2023 rozhodla své dosavadní místo na hodonínské pobočce VZP opustit. Nyní je její současnou pracovní náplní individuální konzultace s klienty a následné diagnostiky na zdravotnickém bioimpedančním přístroji. Na základě výsledků pak na míru sestavuje vyvážené jídelníčky. Věnuje se také přednáškám o zdravé výživě a vede minikurzy vaření. V létě 2023 se stala zakladatelkou neziskové organizace, pod jejíž záštitou společně s přáteli organizuje festivaly zdravého jídla a životního stylu, minitrhy a vyvíjí další aktivity, které sbližují lidi. Radka žije se svou rodinou v jihomoravské vesničce na úpatí Bílých Karpat a má ráda sport a turistiku. Od dětství je členkou Sdružení dobrovolných hasičů Čech, Moravy a Slezska a přes 20 let trénovala dětské skupiny v požárním sportu.
Zaměření: Sport, zdravý životní styl, volný čas