7 minut Sport

Teplé slunečné počasí nás láká trávit více času venku než třeba někde v posilovně či v hale. Sama také dávám přednost spíš čerstvému vzduchu před zadýchaným prostorem, byť s funkční klimatizací či s otevřenými okny. A tak ráda zajdu na pěší výlet anebo si zasportuji v parku.

Outdoorový workout

V minulém roce jsem na procházce v parku nedaleko svého bytu v pražských Vysočanech narazila na partičku žen, které cvičily. Zaujalo mě to, a tak jsem začala pátrat na internetu, o co šlo. Nebylo to vůbec těžké dohledat – jednalo se o venkovní cvičení pod hlavičkou občanské iniciativy „Devítka v pohybu“, jejímž cílem je přivést lidi k aktivnímu trávení volného času. Cvičení je zdarma díky podpoře Magistrátu hlavního města Prahy a Městské části Prahy 9.

Konkrétně toto cvičení se letos koná 1× týdně od jara do podzimu (jak denní světlo a počasí dovolí) ve skupině maximálně 10 lidí. To mě zaujalo, a tak jsem se rozhodla, že se přidám. Nejprve jsem musela vyplnit registrační list, kde jsem potvrdila, že nemám žádný zdravotní problém (ačkoliv to lektorka u nových účastníků sama zjišťuje) a následně jsem obdržela e-mailem přihlašovací údaje, protože je nutné se na lekci vždy předem registrovat.

Cvičíme kruhové tréninky či tréninky formou vysoce intenzivního intervalového tréninku (HIIT) s vlastní vahou nebo pomůckami a někdy také využíváme různé fitness cvičební stroje, kterými park disponuje. Mně osobně toto skupinové cvičení velmi baví a vyhovuje. Je fajn si zacvičit venku na trávě. I když jsem si říkala, že bude zvláštní cvičit před „publikem“, tak nakonec když člověk maká, ani nemá čas si všimnout více či méně zvědavých kolemjdoucích. Někdy je ale úsměvné, jak zajímáme třeba malé děti, které se snaží naše pohyby napodobovat.

Na naší lektorce oceňuji pečlivý přístup k provádění cviků a to, jak nás motivuje. Na každou hodinu také vymýšlí jiné cviky a díky tomu jsou lekce velmi pestré.  

Pod hlavičkou zmíněné iniciativy se ve Fitness parku Rokytka konají také lekce jógy a workoutu.

Myslím si, že podobná cvičení nejsou jen záležitostí Prahy, stačí trochu pohledat na internetu a jsem přesvědčená, že budete úspěšní, ať už najdete cvičení zdarma či za nějakou symbolickou částku.

Venkovní fitness centrum

Další možnost, jak si zacvičit na čerstvém vzduchu, nabízejí venkovní posilovny. Fitness stroje z odolných materiálů jsou ideální pro posilování, kardio trénink, zvyšování flexibility a koordinaci. Hřiště jsou volně přístupná po celý den. Cvičení venku je navíc skvělé pro tvorbu vitaminu D v těle, což se vám v posilovně nestane.

A že nevíte, jak na to? Nevadí, u fitness strojů bývají cedulky (nebo alespoň na workoutovém hřišti v Praze-Vysočanech tomu tak je) s návodem, jakým způsobem na stroji cvičit. Popřípadě si můžete pročíst pár článků na internetu.

V Praze se nachází několik venkovních workoutových hřišť, která jsou zdarma k využití. Můžete si jít zacvičit do Stromovky, na Letnou, do Divoké Šárky nebo na Vítkov. Krásná fitness stezka je i ve Vysočanech v povodí říčky Rokytky, jak píšu výše. Jsou to atraktivní místa, a proto doporučuji ověřit si předem aktuální informace, protože vybavení a možnosti se mohou čas od času měnit.

Venkovní posilovny se nacházejí nejen v Praze, ale také v jiných městech a obcích po celé České republice. Venkovní fitness zóny jsou stále populárnější, nacházejí se například ve veřejných parcích, sportovních areálech, na promenádách u vodních ploch nebo dokonce i ve venkovních nákupních centrech.

Jedním z příkladů mimo Prahu je třeba Brno, kde najdete venkovní posilovny v Lužánkách, na Kraví hoře či v Žabovřeskách. Další venkovní workoutová hřiště jsou v Ostravě, Plzni, Českých Budějovicích, v Hradci Králové…  

Pokud máte zájem o konkrétní město nebo oblast, stačí zadat do internetového vyhledávače například „workout hřiště (město)“ a určitě nějaké to hřiště najdete a můžete směle začít posilovat. Dle mých zkušeností z výletů vyrostla venkovní cvičiště opravdu téměř všude.

Výlety s KČT

Pokud nejste příznivci skupinového posilování, tak jaro a léto (i podzim) jsou jako stvořené pro pěší nebo cyklistické výlety. Všechno je krásně barevné, rozkvetlé a voňavé, zemský ráj to napohled. To pak ta cesta jde úplně sama. Pro naplánování doporučuji aplikaci mapy.cz, kde si můžete při zakliknutí varianty „turistická mapa“ najít značené trasy a vymyslet si tak parádní celodenní výlet po krásách naší země.  

Pokud vás při pohledu do mapy nic nenapadá, a přesto byste chtěli podniknout nějaký výlet, mrkněte na web Klubu českých turistů https://kct.cz/. V jejich online kalendáři najdete mnoho pěších i cyklistických výletů v různých částech republiky, pro zdatné sportovce i pro rodiče s kočárky. Přidat se samozřejmě mohou i neregistrovaní turisté, jen startovné je o pár korun dražší, než mají členové klubu. V cíli však na každého účastníka vždy čeká drobná odměna a milí organizátoři k tomu.

Já už mám takhle letos za sebou několik výletů, a dokonce jsem se poprvé přidala k pochodu Praha–Prčice. Nešla jsem ale celých 70 km, pro začátek jsem zvolila trasu dlouhou 35 km. I tak to byl pěkný výlet, který jsem pocítila v nohách. Jde sice o masovou akci, ale zase perfektně organizačně zvládnutou.

Poznámka na závěr: výlet za přírodními krásami nebo historickými skvosty si můžete vybrat také na chodimesvzp.cz. Letos pro vás máme 555 tipů, kam se v ČR zajít podívat. Pohyb na čerstvém vzduchu totiž ve VZP podporujeme. A když navštívíte 10 míst z našeho seznamu, automaticky vás zařadíme do losování o prima ceny.

Sdílení článku