7 minut Zdraví a prevence

O typech energií dle ájurvédy jste si mohli přečíst v článku, kde jsem zmínila i členění ročních období z hlediska převažující energie. S blížícím se jarem si tedy pojďme říci, jak si „vylepšit“ jarní start z pohledu ájurvédy.

Jaro pod taktovkou kapha energie

Jaro je obdobím kaphy, tedy energie země a vody. Zmíněná energie neboli kapha sezóna sahá od mrazivých zimních dnů, kdy je zem promrzlá, až po roztávání sněhu a nástup blátivého jara, kdy stoupá míza a první výhonky prorážejí zemi. Tyto změny narušují těžké, husté, vlhké, mazlavé, stabilní a chladné vlastnosti kapha energie.

Potraviny pro jarní období

Pro uklidnění narušené kapha energie bychom měli zařadit do jídelníčku potraviny, které jsou lehčí, sušší, štiplavé a hřejivé. Jakmile se objeví první jarní poklady, vrhněte se na tyto štědré dary přírody. Jedná se především o klíčky, bobule, pampelišku, bršlici, kopřivu a další jarní zeleninu, která přirozeně podporuje jarní očistu. Můžeme jíst ředkvičky, kapustu, zelené fazolky, růžičkovou kapustu, špenát, brokolici, mangold, červenou čočku, fazolky mungo, quinou a všechny druhy salátů.

Koření používejte štiplavé a hřejivé, tedy zázvor, kurkumu, hřebíček, skořici, černý pepř, česnek, cibuli, chilli, kmín nebo hořčičné semínko. Koření lépe vyčistí tělo od přebytečného hlenu, který je podstatou kaphy.

Začátkem jara bychom se měli vyhýbat mléčným pokrmům, červenému masu a samozřejmě průmyslově zpracovanému jídlu, smaženým a mastným pokrmům a cukrovinkám. Studená jídla a nápoje jsou přesným opakem toho, co naše tělo nyní potřebuje. A ano, platí to i pro zmrzlinu.

Jarní očista

Kapha období je spojeno se zvýšenou tvorbou hlenů, což souvisí s vodnatou povahou kaphy. Můžeme tedy nyní více než v jiných obdobích pociťovat problémy s dutinami, plícemi a žaludkem, orgány, které se vztahují ke kaphě. Navíc jsme velmi náchylní k alergiím a prochladnutí. Každodenní používání škrabky na jazyk v rámci čištění zubů a konvičkování neboli prolévání nosu slanou teplou vodou nám pomůže při sezónních alergiích a zabrání tvorbě kapha hlenu. Jak správně konvičkovat si můžete přečíst v mém předchozím článku.

Jarní období s sebou přináší i jakousi emocionální, mentální a fyzickou otupělost. Zimní období zahrnovalo hutné jídlo, méně pohybu a více spánku a odpočinku. Jaro nás vybízí k větší flexibilitě a pohybu. Skvělé je ranní cvičení do 10 hodin, může se jednat o lehkou aerobní aktivitu, cvičení, chůzi či jízdu na kole.

Příprava na jaro

Očista těla i prostoru

Ukliďte si dům či byt. Darujte nebo vyházejte vše nepotřebné. Vytřiďte si šatník a boty. Ukliďte si svou mysl – vyzkoušejte metodu vnímavosti, začněte si psát deník a buďte vděční za každý den. Nedovolte chmurám, aby ovládly vaši mysl, místo toho raději vyjděte do přírody nebo na procházku. Samozřejmě můžete také přidat do své denní hygieny škrabku na jazyk či očistu nosu konvičkováním, které jsem zmínila výše. Na tělo můžete vyzkoušet jednoduchý peeling. Vezmete si epsomskou sůl a masírujte jí osprchované tělo, krásně vám prokrví pokožku a rozproudí lymfu. Můžete také použít jakýkoliv ovocný peeling, který vám udělá dobře nejen na těle, ale jeho vůně i na duši.

Zvyšte aktivitu

Slunce začíná vycházet dříve a později zapadá, a tak máme více času na ranní cvičení či večerní meditaci. Přes víkend naplánujte celodenní výlet či túru s přáteli. Sluneční paprsky, čerstvý vzduch, pohyb a skvělá společnost je přesně to, co potřebujeme. Na cestu si samozřejmě nezapomeňte do termosky uvařit teplý čaj. Čistý zázvorový čaj s medem nedoporučuji kvůli otevírání pórů, do kterých by mohl proniknout chlad. Pokud byste si přeci jen chtěli zázvorový čaj venku dopřát, doplňte jej šťávou z citrónu, která póry stáhne.

Spánek

Ájurvéda doporučuje dodržovat cirkadiánní rytmus spánku, což pro nás znamená jít spát nejpozději ve 22 hodin a vstávat ráno nejlépe v 6 hodin. Pokud máte problém s usínáním nebo jste v posteli neklidní, můžete před spaním vyzkoušet masáž nohou olejem. Masáž pomáhá s rychlejším usínáním, snižuje noční buzení a prohlubuje a zkvalitňuje spánek.

Nemusíte být odborník na žádnou masáž, ani nemusíte mít strach, že byste si masírováním ublížili. Na masáž vám bude stačit jakýkoliv olej, nemusí se jednat o žádný speciální masážní. Pokud máte rádi vůně, můžete si do něj kápnout pár kapek své oblíbené vůně. Chodidlo pak vezměte do obou rukou a masírujte, hlaďte, hněťte, poklepávejte či ohýbejte všemi směry. Masáž jednoho chodidla může trvat 3–5 minut, pokud však budete chodidla masírovat déle, lépe je prokrvíte a promasírujete i orgány, které jsou na chodidla přes reflexní body napojeny. Nezapomeňte se věnovat opravdu každé části nohy, včetně prstů, paty a oblasti kotníků.

Odměnou za masáž nohou vám bude především:

  • snížení stresu a úzkosti
  • hlubší spánek
  • uvolnění svalového napětí
  • lepší trávení
  • menší bolest nohou
  • lepší krevní oběh
  • relaxace a uvolnění

Přeji vám krásné svěží jaro.

Sdílení článku